Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) із метою не допустити подальше поширення африканської чуми свиней (АЧС) на території Росії має намір провести позапланові перевірки підприємств, які займаються переробкою свинини.
 
Про це йдеться в наказі голови Росспоживнагляду Геннадія Онищенка, текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН.
 
«Організувати й провести позапланові перевірки юридичних осіб і індивідуальних підприємців, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та обороту свинини й продуктів її переробки, щодо виконання обов`язкових вимог, спрямованих на недопущення подальшого поширення АЧС на території Російської Федерації», - йдеться в наказі Онищенка.
 
Також він доручив вжити додаткові заходи, спрямовані на виявлення й припинення фактів неправомірного переміщення тваринницької продукції та сировини всіма видами транспорту з територій, неблагополучних за АЧС, ящуром та іншими небезпечними й особливо небезпечними захворюваннями.
 
Для уряду РФ буде підготовлено аналітичну довідку про результати перевірки юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які займаються виробництвом і оборотом свинини.
 
Як повідомляв УНІАН, у Росії з початку року зафіксовано понад 60 вогнищ африканської чуми свиней.
 
23 липня віце-прем`єр-міністр РФ Аркадій Дворкович заявив, що керівники господарств спільно з керівниками місцевих органів самоврядування приховують на первинному етапі факти виникнення вогнищ африканської чуми свиней.
 
В Україні в липні 2012 року випадок виникнення АЧС був зафіксований на території Запорізької області. Уряд виділив Запорізькій облдержадміністрації 483 тис. грн на компенсацію збитків за вилучених у населення свиней для ліквідації спалаху захворювання.
 
Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається при прямому контакті здорових і хворих тварин, через продукти зі свинини, кліщами й механічно (транспортними засобами при переміщенні тварин). Вакцини немає. Майже все поголів`я хворих свиней гине. Тварин із підозрілим захворюванням знищують. Для людини АЧС безпечна.