Розваги під час війни - можна, і навіть потрібно / pixabay.com

Відпочинок і проведення часу з друзями підтримують психологічний стан і тримають нас на плаву. Але якщо мучить дилема, пристойно чи ні розважатися під час війни, то як зрозуміти, де межа дозволених веселощів і чи є вона взагалі? УНІАН з'ясував, чим можна відволіктися під час війни і чи потрібно собі докоряти, якщо робиш це.

Чи можна веселитися під час війни і чи є кордони

Думати, що розваги й свята зараз під табу - помилка. Психолог, психотерапевт Ольга Голубицька в коментарі УНІАН розповіла, що один з найкращих методів - гуртуватися, щоб усі ІПСО, інформаційно-психологічні спецоперації росіян, зазнавали фіаско.

Спеціаліст наголосила, що межі дозволених розваг встановити неможливо. Адже різних людей розважають різні речі: заняття бігом, походи в кіно, на каву або вино з друзями.

Відео дня

Для кожної людини це індивідуально. Тому встановити, що "тільки так" - неможливо. Хіба що, мають бути заборони, які у нас і є: на салюти, подібні речі, які однаково тригерні для всіх. Це більше пов'язано з фізичною небезпекою, яка нам загрожує.

Також лікар зазначила, що різні люди переживають стрес по-різному та проектують свій спосіб на інших. З цього і починається непорозуміння: деякі люди узагальнюють і думають, що "якщо у мене проживати стрес виходить ось так, значить, і всі повинні так проживати". Але такого бути не може.

Чим можна відволіктися під час війни - поради та методи

Експерт підкреслила, що не радіти, не жартувати і не сміятися - це деструктивно та нікому не допомагає.

Що допомагає розвантажити психіку:

  • Підтримка хороших відносин з сім'єю і друзями - це дає розуміння, що життя триває, що можна будувати й підтримувати стосунки.
  • Веселе проведення часу, жарти та сміх - це знімає напругу і допомагає формувати ресурси для опору всьому тиску, який ми відчуваємо фізично й психологічно.
  • Різні святкування - дня народження, весілля, заручин або просто походи в гості без приводу.
  • Участь у громадських заходах, благодійних вечірках.

Головне, дотримуватися норм пристойності, які були прийняті в суспільстві і до війни.

Конфлікти виникають, коли це відбувається вже в якихось гіпер-формах: люди напиваються до безпам'ятства, говорять образливі слова, поводяться неналежно. Вони тоді в принципі порушують умовні соціальні норми, які суспільство все одно висуває. Такі вечірки якраз стають недоречними. 

Психолог радить за можливості продовжувати звичне життя, як до повномасштабного вторгнення. І в такий спосіб чинити опір росіянам, які чомусь вважають, що ми не повинні ані жити, ані радіти, ані розвиватися.

Що може заспокоїти нерви під час війни - вечірки, музичні та театральні, благодійні заходи, кіно, тематичні вечори. Все це допомагає відволікатися від негативу, генерувати енергію і чинити опір психологічному тиску.

Як війна впливає на психіку людини - головні небезпеки

Психологічне розвантаження життєво необхідне людині і в мирний час, а у воєнний - ще більше. Постійний стрес, який не знаходить виходу, може призвести до вкрай небажаних наслідків:

  • втрати контролю;
  • вибухів гніву;
  • нападів страху;
  • панічних атак;
  • серйозних психологічних розладів.

Фахівець розповіла, як не нервувати під час війни - якщо не вистачає позитиву в своєму оточенні, психологічну розрядку допоможуть отримати в групах підтримки. Також важливо займатися улюбленою справою, але не разово, а на регулярній основі.

Раз на тиждень виходьте на той захід, який вас розвантажує. Якщо ви любите спорт - їздіть на велосипеді, займайтеся бігом або іншими тренуваннями. І це повинно бути введено в звичку, тому що тоді це буде психологічною профілактикою - коли людина систематично зайнята якимись справами, крім роботи і перебування в напрузі. Такі речі є містками до життя людини до вторгнення.

Відчувати провину за те, що добре провели час, не потрібно і навіть шкідливо - не припускайтеся також і цієї помилки. Почуття провини забирає енергію, людина перестає бути функціональною.

Не варто себе картати й ображати своїми стражданнями наших військових, які борються, щоб ми нормально жили. Краще як слід повеселитися, зарядитися позитивною енергією та направити її на добрі справи.

Раніше УНІАН розповідав, що потрібно завжди говорити дітям - які фрази варто взяти на озброєння.

Вас також можуть зацікавити новини: