Як зарядити телефон без світла / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Через російські обстріли інфраструктури українцям масово відключають електрику. У кожному регіоні діє свій графік відключення світла. Жити без електроприладів непросто, особливо мешканцям багатоповерхівок без газу та працівникам на дому. Але більшій частині техніки можна придумати альтернативу.

Ми склали повний посібник із життя без електрики. Дізнайтеся, що робити, якщо немає світла, чим замінити кондиціонер і як облаштувати робоче місце.

Що купити, якщо немає світла

Варіантів того, де брати світло, якщо відключили електрику, дуже багато. Усе залежить від ваших потреб і фінансових можливостей. Ось приблизний список необхідних приладів:

  • Повербанк. Must have предмет в умовах вимкнення світла. Особливо потужні пристрої можуть заряджати навіть ноутбуки.
  • Лампочка з акумулятором. Забезпечить освітлення без електрики.
  • Гірлянда з USB. Створить затишну атмосферу і забезпечить світлом.
  • Запасна сім-карта. Виручить, якщо у вашого оператора пропаде мережа. Тоді ви знатимете, що робити, якщо немає зв'язку, - просто переключитися на іншу сімку.
  • Сумка-холодильник. Збереже свіжими невелику кількість продуктів.
  • Насосна станція. Забезпечить усю квартиру водопостачанням. Пристосування підключають до резервуара з водою, і воно перекачує воду в труби.
  • Зарядна станція. Вони бувають дуже різними за потужністю і, відповідно, ціною. Найкомпактніші станції потужністю 300 Вт і ціною 2-4 тисячі гривень можуть живити кілька невеликих гаджетів і ноутбук. Серйозніші станції потужністю 500-600 Вт можуть живити кілька ноутбуків, роутер і котел. Якщо маєте бюджет понад 15 тисяч гривень, то можна обзавестися пристроєм на 1000 Вт, який живить навіть телевізор і холодильник.
  • Генератор. На відміну від зарядної станції шумний і не використовується в приміщенні, а також потребує бензину. Зате рівень комфорту забезпечує максимальний.

Якщо ви не дуже розбираєтеся в техніці, то для вибору і підключення зарядної станції або генератора зверніться до електрика. Неправильне використання приладів може погубити домашні гаджети.

Як працювати і як під'єднати роутер без світла

Люди, які працюють віддалено, у ці непрості часи ходять у коворкінги та кафе з генераторами. Але якщо потрібно попрацювати з дому, то є кілька варіантів.

Якщо у вас персональний комп'ютер, то вдома не обійтися без зарядної станції. За наявності ноутбука ситуація спрощується. Спочатку кілька годин можна працювати від батареї, а потім підключити пристрій до повербанка. Ми вже писали раніше, як зарядити ноутбук від повербанка

Щоб працював інтернет без світла, можна роздати з телефону мобільний інтернет або під'єднати роутер до повербанка. Докладніше про те, як під'єднати інтернет без світла, читайте в нашій статті.

Чим замінити холодильник і морозилку

Якщо світло відключають регулярно і надовго, то холодильник і морозилка не збережуть їжу свіжою. Як зберегти продукти без холодильника - непросте, але посильне завдання.

Найочевидніший і найекономніший варіант - готувати їжу на один-два рази. Продукти з маленьким терміном зберігання з'їдайте відразу, а крупи та овочі зберігайте в темному місці. Закупіться консервацією, медом, сухарями, батончиками і згущеним молоком. Не забувайте про ультрапастеризоване молоко, яке може зберігатися тижнями без холоду.

М'ясо можна пересипати сіллю і зробити консерви. Фрукти і сир загорніть у папір або покладіть у яєчні лотки, і приберіть у прохолодне місце.

Частину продуктів можна перенести в підвал або льох за наявності такого приміщення.

Що можна зробити коли немає світла / фото ua.depositphotos.com

Що робити, якщо немає електрики і спекотно

З настанням літньої спеки важко охолодитися без електроприладів. На щастя, є чимало способів, як охолодити будинок без кондиціонера. Насамперед варто відчинити кватирку та закрити штори. За бажання можна поклеїти на вікна сонцезахисну плівку.

Охолодити квартиру без світла можна за допомогою мокрих рушників і простирадл, розвішаних по кімнаті. А організм набагато простіше переживе спеку, якщо намочити одяг або прикладати до тіла пляшку з холодною водою.

Як готувати їжу без світла

Мешканці будинків з газом без світла точно голодними не залишаться. Але якщо немає світла і газу, як готувати їжу - не всім зрозуміло. Щоб завжди мати змогу приготувати гарячу їжу, можна придбати похідну (туристичну) плиту на газових балонах. Однак будьте дуже обережні - такі балони є вибухонебезпечними і не можуть зберігатися під сонцем.

Ще один зручний, але не дуже безпечний варіант - туристичний газовий пальник, на якому можна закип'ятити воду або підігріти їжу. Не залишайте такий прилад без нагляду.

В умовах відключень світла дуже виручить термос. Не шкодуйте грошей і ознайомтеся з відгуками перед покупкою. Якісний термос може тримати воду гарячою до 15 годин, чого цілком вистачить для заварювання каші або супу швидкого приготування. А власники автомобілів можуть придбати чайник від прикурювача.

Деякі страви можна готувати зовсім без газу. Наприклад, якщо залити гречку гарячою водою і залишити на ніч, то до ранку вона сама приготується. Без електрики можна готувати салати, робити бутерброди і лаваші з різними начинками, десерти без випічки. Ну і звичайно в такий час дуже виручить консервація.

Вас також можуть зацікавити новини: