Як почистити димохід правильно - поради / фото ua.depositphotos.com

Перед початком використання каміна або печі потрібно обов'язково перевірити і, при необхідності, почистити димохід. Це обумовлено правилами експлуатації, в тому числі - пожежної безпеки.

У процесі згоряння твердого палива дим, який виділяється, містить частинки сажі і смол, що осідають на стінках димоходу. Ці відходи можуть легко спалахнути і стати причиною пожежі. А недостатня тяга призведе до накопичення чадного газу в приміщенні - запаху він не має, а смерть настає швидко. Звучить сумно? Тому потрібно чистити димохід в будинку регулярно.

До речі, раніше ми вже розповідали, які дрова для печі не можна використовувати, а якими можна топити.

Відео дня

Як почистити димохід - механічна чистка

Можна почистити димохід від сажі в домашніх умовах самостійно, або звернутися до фахівців. Викликати майстра - найпростіший і зручний варіант, але він коштує грошей, і, найчастіше, такі послуги - задоволення, доступне не кожному українцю.

Якщо ви вирішили спробувати почистити димохід самостійно, вам знадобиться спеціальний йоржик. Його діаметр повинен підходити під розмір вашої труби, але допустимо, якщо щітка більша на один-два сантиметри.

Для чищення димоходу знадобиться спеціальний йоржик / фото ua.depositphotos.com

Такі щітки бувають пластиковими і металевими. Перша м'якша і не залишає подряпин, але втрачає свої властивості швидше; друга - більш зносостійка і ефективна, але може залишати пошкодження на трубі. Тому обирайте щітку-йорж, виходячи з матеріалу труби:

  • димохід з нержавійки - краще взяти пластикову;
  • конструкція з цегли - добре підійде металева.

Почистити димохід в приватному будинку можна як зовні, так і зсередини.

Якщо вирішили чистити зовні, потрібно забратися на дах (пам'ятайте про безпеку і прив'яжіться страховкою). До щітки прикріпити 1-3 кілограмовий вантаж і прив'яжіть хорошу мотузку. Опустити вантаж вниз у димохід і чистити вгору-вниз. А щоб сажа не летіла в приміщення, слід закрити дверцята топки.

Почистити димохід від сажі можна зовні будинку / фото ua.depositphotos.com

Для чищення зсередини потрібна гнучка трубка, що накручується на щітку. Або потрібно купити щітку з телескопічною подовжуваною ручкою. Принцип роботи такий же - проштовхуємо щітку вгору, потім опускаємо. При необхідності - повторюємо.

Почистити димохід можна зсередини будинку / фото ua.depositphotos.com

Не забувайте про необхідність захистити себе від сажі - одягніть окуляри, респіратор і маску. Також переконайтеся, що в приміщенні немає протягів, а то потім будете ще й будинок від сажі вимивати.

Почистити димохід від сажі хімічними засобами

У продажу є спеціальні засоби, які додаються в топку під час спалювання палива. Такий спосіб навряд чи впорається з серйозними відкладеннями, але для профілактики підійде відмінно. Також він допоможе в комбінації з механічним методом, якщо окремо якийсь із них виявився недостатньо ефективним.

Такі хімічні речовини виділяють спеціальні гази, під впливом яких смола висихає, тріскається і усувається. Якщо регулярно додавати такі засоби, наприклад, раз на місяць, механічна чистка може навіть не знадобитися!

Як почистити димохід від сажі народними засобами

Ще почистити димохід від сажі можна так званими народними методами, на зразок картопляного лушпиння, солі або осикових дров. Не впевнені, що ці способи досить ефективні та безпечні.

При спалюванні картопляного лушпиння крохмаль разом із димом піднімається по трубі і вбирається у відкладення. Сажа руйнується і опадає. Чимось це схоже на хімічний метод, помітили?

А спалювання осикових дров проходить дуже швидко і, при дуже високих температурах, сажа просто вигорає. Але, якщо зважитеся на такий крок - дійте акуратно, адже це може привести до пожежі.

Також до народних засобів відносять кам'яну сіль. Нею посипають дрова, і в процесі горіння сіль "зв'язує" сажу та не дає їй осідати на стінках.

Почистити димохід каміна цілком можна своїми силами / фото ua.depositphotos.com

Як бачимо, почистити димохід від сажі цілком можна своїми силами. І не тільки прибрати зовсім, але і уповільнити її появу. Тільки пам'ятайте про заходи безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: