Випрати речі без порошку - можна / фото ua.depositphotos.com

Таке просте, на перший погляд, завдання, як прання речей, іноді може ввести в ступор навіть бувалих домогосподарок і домогосподарів. Особливо якщо під рукою немає вже звичного всім прального порошку.

До речі, раніше ми розповідали вам поради та хитрості, чим можна випрати речі, якщо немає порошку.

Як прати речі в пральній машині не можна

Пральна машина дозволяє випрати речі без зайвих зусиль і витрат часу. Для цього будуть потрібні миючий засіб (пральний порошок, гель, капсули), брудні речі і, власне, сама пралка.

Відео дня

Перед тим як завантажувати речі в машинку, їх слід розсортувати за кольором і видом тканини. Кольорові речі можуть полиняти, тому їх краще прати окремо від білих. А в залежності від складу тканини потрібно буде обрати відповідний режим прання.

Кольорові речі можуть полиняти, тому перемо їх окремо від білих / фото ua.depositphotos.com

Завантаживши обрану купку до пральної машинки, засипаємо/заливаємо миючий засіб, обираємо режим і запускаємо. Таймер показує, скільки часу буде йти прання, після чого речі можна виймати і розвішувати сушитися. Деякі пралки мають режим сушіння, проте врахуйте, що не всі тканини "люблять" таке ставлення й можуть зіпсуватися - вивчайте бирки на одязі.

До речі, миючі засоби потрібно засипати не куди завгодно, і ми вже розповідали, навіщо в пральній машині 3 відсіки і куди правильно засипати порошок.

Чи можна замість порошку використовувати рідке мило або шампунь

Коли пральний порошок закінчився, а випрати щось руки просто "сверблять", в голову приходять різні геніальні (частіше - ні) ідеї, наприклад - замінити порошок шампунем. Але робити цього не рекомендуємо через те, що шампунь для волосся має інший склад, у порівнянні з порошком, і його речовини можуть зіпсувати ваші речі. До того ж, він, швидше за все, не впорається із забрудненнями. І що точно заборонено - наливати шампунь у пралку. Він сильно піниться, надлишок цієї піни під час прання полізе з усіх щілин і заллє приміщення. До того ж, є великий ризик поламати саму машинку.

В цілому, з цих же причин не варто замість порошку використовувати рідке мило. Піниться воно може й менше шампуню, але напевно зашкодить пралці. Та й ефективність прання теж буде так собі. Але якщо річ попередньо замочити в мильному розчині, а потім випрати з порошком або гелем, результат може порадувати.

Не треба наливати шампунь в пралку - піна вириватиметься звідусіль / фото ua.depositphotos.com

До речі, ще одне питання, яке ви напевно собі колись задавали - чи можна прати тільки з кондиціонером. Так ось - ні. По-перше, не з усіма типами тканин його можна використовувати. По-друге, кондиціонер і порошок мають зовсім різні завдання, і від забруднень перший не позбавить зовсім. Єдине, чим допоможе прання без порошку, але з кондиціонером - освіжить ваші вже чисті рушники.

Як прати дитячі речі без порошку

Прати такі речі можна точно також, як і всі інші. Тільки використовувати краще дитячі пральні порошки (вони містити менше агресивної хімії і алергенів), обирати режим прання до 40 хвилин і бажано ще разочок прополоскати.

Для прання дитячих речей є спеціальні порошки / фото ua.depositphotos.com

Взагалі, прання без порошку в машинці називається "полоскання". Це можна робити, тільки від плям ви так точно не позбудетеся. Максимум - злегка освіжите річ. Але можете спробувати додати замість прального порошку соду, сіль або гірчичний порошок (не для бавовни).

В цілому, прати без порошку і мила звичайно можна, але невже у вас настільки крайній і терміновий випадок, що доводиться шукати альтернативи? У будь-якому випадку, слід ознайомитися з бирками на одязі та інструкціями до миючих засобів (і до пралки прочитайте) і слідувати їм, щоб речі служили довго, а якість прання була високою.

Вас також можуть зацікавити новини: