Чому цибулю і моркву не можна смажити разом - читайте на УНІАН / фото: depositphotos.com

Цибуля і морква – найпоширеніша добавка практично до всіх гарячих страв. Смаження овочів займає небагато часу, але вимагає від вас великої майстерності. Що спочатку обсмажувати - цибулю і моркву? Читайте в порадах УНІАН.

Для чого обсмажувати цибулю і моркву

По-перше, засмажка збагачує ніжним ароматом будь-яку їжу. Навіть якщо страва у вас вийшла "не дуже" – цибуля наситить його карамельним смаком, а морква додасть пікантності. Тобто, під засмажкою ви можете приховати свої кулінарні помилки.

По-друге, цибулю і моркву обсмажують, щоб підкреслити, наприклад, смак м'яса або картоплі. По-третє, це просто красиво виглядає у страві. А морква забарвить суп у густий помаранчевий колір.

Відео дня

Що смажити першим - цибулю чи моркву?

Тут думки кулінарів різняться. Одні спочатку готують цибулю: протягом 4-5 хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи і додаючи, за смаком, інші овочі - в тому числі моркву.

Але в цьому рецепті є нюанс: наприклад, приготування цибулі разом з іншими овочами виділяє пару. Якщо у вас маленька сковорода, а засмажуєте цибулю ви під кришкою, є небезпека, що цибуля в результаті вийде м'якою і вологою.

Пара від приготування є важливою причиною, чому спочатку обсмажують цибулю або чому цибулю і моркву не можна смажити разом. Якщо ж у вас достатньо місця для моркви та інших овочів, і ви можете запобігти потраплянню пари, то обсмажте їх разом з цибулею.

Досвідчені кулінари розділяють моркву і цибулю і першою готують цибулю (щоб була хрусткою і золотистою), а потім – моркву, остання виділяє соки, а вони погано позначаються на цибулі.

До основної страви смажену моркву і цибулю додають вже на останньому етапі приготування.

Також багато хто задається питанням: чому спочатку смажать цибулю, а потім м'ясо. Відповідь така ж - тому що м'ясо під впливом високої температури виділяє багато соків, а вони псують і розм'якшують цибулю. В результаті замість смаженої цибулі ви отримаєте тушковану.

Але найкраще, якщо м'ясо і цибулю ви будете смажити у різних ємностях.

Взагалі, кухарі радять не зациклюватися на часі, а зосередитися на запаху і зовнішньому вигляді. Якщо цибуля почала приємно пахнути – відразу знімайте з плити.

Жарка цибулі у різних господинь займає різний час - від 1 до 3 хвилин в залежності від того, наскільки була розігріта сковорідка.

Скільки смажиться морква? Жарка моркви займає близько 5-6 хвилин з урахуванням розігрітої плити. Смажити моркву можна і на олії з-під цибулі.

Щоб засмажка не вийшла занадто карамелізованою (солодкою) або занадто гіркою, завжди стежте за вогнем і помішуйте її.

Вас також можуть зацікавити новини: