Як і скільки варити картоплю для пюре або салату: корисні поради / фото depositphotos.com

Варена картопля – популярний гарнір, який знайшов своє місце в багатьох кухнях світу. УНІАН розповідає, як правильно варити картоплю.

Як правильно варити картоплю в мундирі 

Для цього рецепта краще вибирати однакову за розміром картоплю однакового сорту. Картоплини потрібно ретельно вимити. 

Використовуйте каструлю з товстим дном, води має бути стільки, щоб вона повністю покривала картоплини. 

Відео дня

Відправляйте бульби в воду після закипання. Виняток – молода картопля, її можна варити в холодній воді.

Після повторного закипання води зменшіть вогонь і зніміть пінку, яка утворилася. Варіння займе 20-30 хвилин. Чи зварилася картопля, можна перевірити зубочисткою або виделкою. 

Для того, щоб картопля в мундирі не розварилася в процесі варіння, засипте в каструлю чайну ложку кухонної солі з гіркою. 

Пюре з картоплі

Картоплю варто очистити від шкірки і ретельно промити, нарізати на шматочки середньої величини. Вже нарізану картоплю потрібно залити холодною водою, посолити і варити на максимальному вогні, поки не закипить. Тоді вогонь можна зменшити до середнього. Те, скільки доведеться варити картоплю для пюре, залежатиме від безлічі факторів, включаючи розмір і сорт. Злийте всю воду і розімніть готову картоплю товкачкою.

Як і скільки варити картоплю для пюре або салату: корисні поради / фото ua.depositphotos.com

Ідеальна картопля для салату

Варену картоплю додають в безліч популярних салатів, в тому числі, олів'є і вінегрет. Але не всі знають, як варити картоплю для салату так, щоб вона не розсипалася і тримала форму кубика.

Для салату радять варити цілу картоплю в шкірці – як в рецепті вище. При цьому пошкоджені частини можна не вирізати, оскільки їх буде простіше видалити при чищенні вже готової картоплі. Також в цьому випадку не варто перевіряти, чи готова картопля, користуючись ножем або виделкою. Це порушить структуру картоплі і зробити ідеальні кубики буде складніше. 

При необхідності готову картоплю можна трохи підсушити в сухій каструлі 1-2 хвилини. Не тримайте її довго – може підгоріти. 

Що не можна робити при варінні картоплі 

Навіть досвідчені кухарі іноді роблять помилки, через які картопля виходить прісною, а пюре – схожим на клейку масу без аромату. Це й не дивно, адже тонкощів, як правильно варити картоплю, безліч.

Винен може бути і неправильно підібраний сорт. Краще вибирати крохмалисту картоплю з м'якою і пористою структурою. 

Ще одна популярна проблема – картоплю очищають і залишають у воді чекати на варіння. Чим довше картопля "відмокає", тим менше в ній смаку і користі. Якщо все ж є необхідність заготовити картоплю заздалегідь, залишайте бульби у воді, не нарізаючи.

Не пропустіть момент, коли варто солити картоплю при варінні. Не забудьте зробити це на початку. Якщо ви посолите картоплю в кінці приготування, з боків скибочки будуть солонуватими, але всередині залишаться прісними.

Корисні поради

При варінні картоплі в "мундирі" є кілька хитрощів, які допоможуть уникнути того, що шкірка потріскається: рясно посоліть воду, в якій вариться картопля (1 ч.л. на літр води) або злегка проткніть шкірку зубочисткою перед тим, як опускати бульби в воду. 

Як краще варити картоплю, в мундирі або без, залежить від того, як ви плануєте її подавати, і від стану коренеплодів. Варіння в шкірці дозволяє зберегти якомога більше корисних властивостей картоплі, але для пюре зручніше спершу очистити і нарізати її. Інша ситуація – якщо картопля проросла і позеленіла. Тоді її слід варити тільки очищеною.

При нарізанні салату можна скористатися лайфхаком зі змочуванням ножа холодною водою. Цей простий трюк допоможе нарізати картоплю на рівні кубики.

Якщо ви зварили велику кількість картоплі, потрібно повністю злити воду і після охолодження поставити каструлю в якесь холодне місце – це може бути балкон, льох або холодильник. Тоді при очищенні і нарізанні вже відвареної картоплі вона не буде розповзатися.

А дерев'яна ложка допоможе перетворити потовчену картоплю в м'яке і ніжне пюре. Для кращого результату збивайте картоплю з молоком і маслом пару хвилин, і ви помітите, як покращилася її текстура.

Ну а урізноманітнити смак картоплі допоможуть спеції. Варіантів того, що додати в воду при варінні картоплі, безліч. Спробуйте додати зубчик часнику, гілочку розмарину, листя петрушки або базиліка. Не забувайте і про чорний перець, кмин, коріандр.

Вас також можуть зацікавити новини: