Як вибрати кондиціонер для дому

Наприкінці березня 2022 року на платформі Kickstarter представили перший у світі нашийний охолоджувач. Це компактний кондиціонер з акумулятором, призначений для використання поза домом: на прогулянці, пляжному відпочинку або пікніку. У приміщенні врятуватися від спеки допоможе звична спліт-система. Щоб знайти відповідний пристрій для створення сприятливого клімату, вивчіть технічні особливості та тонкощі вибору приладів.

Види кондиціонерів

При пошуку відповідної спліт-системи враховуйте тип установки. У побутових умовах застосовують прилади:

Відео дня
  • Настінні. Підходять для квартир, котеджів та інших невеликих приміщень. Підтримують функції обігріву та фільтрації повітря. Створюють сприятливий мікроклімат у кімнатах із маленькою площею.
  • Касетні. Підходять для котеджів, просторих залів та холів. Забезпечують миттєве та рівномірне охолодження. Установка касетних систем супроводжується складнощами та проводиться на початкових стадіях ремонту.
  • Мобільні. Призначені для дач та невеликих кімнат. У включеному стані видають характерний шум. Не вимагають професійного монтажу.

Сучасні спліт-системи працюють на базі генераторів періодичної напруги. Це надійні та економічні пристрої, що забезпечують плавне охолодження.

Оптимальна потужність

Вибираючи кондиціонер, враховуйте розміри приміщення. Чим просторіша кімната, тим більша потужність потрібна. Підбирайте пристрої із розрахунку 1 кВт на кожні 10 кв. м.

Якщо висота стель у будинку вище 3-х метрів, передбачте запас потужності. Також враховуйте кількість людей у ​​кімнаті. Для багатолюдних приміщень збільште показник із розрахунку по 200 Вт на кожну людину.

Більше потужності знадобиться, якщо вікна квартири виходять на сонячну сторону або живете на верхніх поверхах. Перед покупкою порадьтеся з консультантом. Він розрахує показники за спеціально розробленою формулою.

Як вибрати кондиціонер для дому

Функціональні можливості

Заздалегідь визначте, які важливі режими роботи. До популярних функцій кондиціонерів відносять:

  • Обігрів. Підходить для ранньої осені, коли опалення ще не увімкнули, а у квартирі вже холодно. Стандартні кондиціонери витримують морози до 7 градусів.
  • Осушення. Дозволяє перенести спеку, що вимотує, і перешкоджає поширенню цвілі. Вважається стандартною функцією і є у більшості моделей.
  • Вентиляція. Забезпечує рух повітря у приміщенні. Включає лише внутрішню складову системи.
  • Фільтрування повітря. Сітки в кондиціонері запобігають попаданню пилу, пір'я та тополиного пуху. Вимагають регулярного чищення.
  • Іонізація. Насичує повітря зарядженими частинками, що забезпечують приплив сил, покращення імунітету та самопочуття. Створює середовище, що нагадує гірський мікроклімат.
  • Насичення киснем. Подає до приміщення свіже повітря. Деякі моделі затримують молекули азоту, пропускаючи кисень.