Коли вкорочувати пагони малини і пасинкувати помідори - поради / depositphotos.com

Серпень вважається найактивнішим місяцем для дачників - саме в цей період потрібно збирати урожай, але і не забивати про полив і обрізку рослин, а також про висаджування нових культур. УНІАН розповість, коли вкорочувати пагони малини або прищеплювати дерева в серпні, а також що ще потрібно не забути зробити.

Раніше ми складали докладний посівний календар на серпень 2022.

Що прибирають з городу в серпні і як доглядати за рослинами

Для того, щоб ви встигли виконати всі необхідні справи на городі і вчасно запустили процес підготовки до зими, ми склали докладний чек-лист городника на останній місяць літа. Звіряйтеся з ним, щоб нічого не забути.

Відео дня

Щеплення і обрізка дерев

Всі дерева, які ви прищеплювали в червні і липні, потребують догляду. За рослинами потрібно стежити - чи приживаються нові щеплення і оченята. Ті, які не виправдовують очікувань, краще вчасно прибирати, щоб дерево не витрачало на них сили. Про те, як прищепити яблуню влітку, ми вже розповідали, але нагадуємо, що за серпень вам потрібно виконати ту ж саму процедуру з грушею і горобиною.

Після того, як зберете урожай, переконайтеся, що на дереві немає шкідників. Потім потрібно вирізати вертикальні пагони, які загущают крону і не дають плодам добре дозрівати. Частину пагонів можна нахилити горизонтально і підв'язати до більш міцних гілок - це позитивно позначиться на майбутньому плодоношенні.

Догляд за виноградом

Якщо у вас на городі ростуть ранні сорти винограду, то їх можна зібрати, не відриваючи грона, а зрізуючи їх ножицями або секатором. Середні і пізні сорти потрібно підгодувати фосфорно-калійними добривами, а верхівки лоз вкоротити на 20 см. Така процедура допоможе вам прискорити процес дозрівання винограду і поліпшить його якість. Додатково досвідчені дачники рекомендують видалити зайве листя, щоб рослина отримувала більше світла.

Обрізка малини і висаджування саджанців

Саме в серпні потрібно займатися видаленням всіх зайвих пагонів і отплодоносивших стебел. В кінці місяця доречно висадити нові саджанці - в цю пору вони особливо добре приживуться. Головна вимога при вирощуванні малини - хороше освітлення і родючий грунт. При цьому, пам'ятайте, що поруч зі смородиною або вишнею краще малину не садити - рослини будуть конкурувати за поживні речовини.

Догляд за смородиною і агрусом

Агрус і смородина в серпні потребують вашої турботи - ви повинні зібрати урожай, прибрати хворі пагони, розпушити грунт і позбутися від бур'янів. Також важливо оглянути рослини на наявність шкідників і, при необхідності, почати боротьбу з ними. Раніше ми розповідали про те, чим обробити город від шкідників і як позбутися від бур'янів на грядках.

Одночасно з цим потрібно стежити за поливом дерев і чагарників, дотримуючись технології:

  • червона смородина - 1-2 відра на кущ;
  • чорна смородина - 3-4 відра;
  • агрус - 4-6 відер;
  • малина - 5-6 відер на 1 кв. м.

Полив дерев потрібно проводити регулярно, тільки якщо на вулиці стоїть спекотна погода. При помірній температурі і рівні вологості полив можна поступово скорочувати, але не позбавляти рослини вологи зовсім.

Підготовка ям для посадки восени

У серпні саме час почати думати про те, що ви будете висаджувати восени. Для того, щоб це взагалі було можливим, починайте готувати ями. Викопайте яму, покладіть на дно дренаж, внесіть компост або перегній, а потім удобріть грунт мінеральними речовинами. Шарами викладіть поживну суміш і грунт, вбийте кілок для підв'язки дерев і восени будьте готові висаджувати нові культури.

ВАЖЛИВО: розмір ями повинен точно відповідати розміру саджанців, інакше рослина буде себе почувати некомфортно і навряд чи почне розвиватися.

Посів скоростиглих овочів і зелені

З огляду на те, що урожай багатьох культур ви будете збирати, грядки спорожніють. Це означає, що їх можна зайняти іншими рослинами - кропом, петрушкою, салатом, редькою або холодостійкими сортами буряка. Якщо у вас є теплиця, то можна висадити редис, цибулю, горох, брокколі, ранні сорти огірків і низькорослих томатів. 

Боротьба з шкідниками і хворобами

У серпні томати, картопля, перці і баклажани страждають від фітофтори, тому важливо стежити за станом рослин і вчасно обробляти їх від різних інфекцій і грибків. Раніше ми розповідали про те, чим обробити капусту від білокрилки і гусениць, а також чому морква росте червива і як врятувати урожай.

Пасинкування і підгодівля овочів

Ще одна важлива справа в серпні - видалення бічних пагонів і суцвіть на помідорах, які вже не встигнуть порадувати вас урожаєм. Щоб вам було легше, УНІАН ділиться порадами про те, як пасинкувати помідори у відкритому грунті правильно.

Не зайвим буде і підгодувати рослини пташиним послідом, щоб прискорити дозрівання вже наявних плодів. Рецепт його простий:

  • 0.5 кг посліду;
  • 10 л води;
  • харчова плівка.

Вам потрібно залити послід водою, накрити його плівкою і настоювати 3-5 днів. Отриманий настій розвести водою у співвідношенні 1:20 і вилити під кожну рослину по 1 л добрива.

Підгодувати огірки в серпні теж не буде зайвим - найкраще використовувати для цього дріжджі, золу або хлібний м'якуш. Ми розповідали, чим удобрити огірки для хорошого врожаю і давали найбільш ефективні рецепти. Також не забувайте видаляти пошкоджене листя, щоб ваші рослини не стали жертвою шкідників або небезпечних інфекцій.

Вас також можуть зацікавити новини: