
Сир - це невичерпне джерело жирних кислот, необхідних організму. Він допомагає скинути вагу, містить вітаміни В12, В6, А та інші. Високий вмісткальцію допомагає зміцнити зуби і кістки, а фосфор у складі сиру покращує роботу нервової і м'язової систем.
Таким чином виходить, що сир - один з найкорисніших продуктів в раціоні людини, і УНІАН готовий розповісти, який буває сир і як його правильно вибирати.
- Який процентності буває сир - види продукту
- Який сир краще купувати - в магазині або на ринку?
- Як перевірити хороший сир чи ні - важливі ознаки
- Як перевірити сир окропом або йодом - лайфхаки
Який процентності буває сир - види продукту

Сир, в залежності від способу приготування, ділиться на кілька типів:
- Дієтичний - зроблений зі знежиреного молока, має легку кислинку і високу щільність, ідеальний для сніданку. Поєднується з овочами, фруктами, горіхами і зеленню.
- М'який - виготовлений з цільного молока, іноді з додаванням вершків, на смак ніжний і вершковий. Можна використовувати для сирного крему або дитячого харчування.
- Столовий - виробляється зі знежиреного молока, має суху і розсипчасту консистенцію, саме його називають дрібнозернистим. Кислинка в смаку виражена менше, ніж в дієтичному, а поєднується такий сир найкраще з гарячими стравами.
- Зернистий - симбіоз дієтичного і м'якого сиру, текстура розсипчаста, але ніжна і вершкова. Ідеальний для запікання, приготування сирників або як інгредієнт для салатів.
Також сир має відсоток жирності і буває:
- жирний - від 12 до 23%;
- класичний - від 4 до 9%;
- нежирний - від 2 до 3.8%;
- знежирений - до 1.8%.
Чим вище відсоток жирності сиру - тим продукт м'якше і смачніше. Його можна подавати без добавок, максимум - фрукти, варення або горіхи. Сир з низьким відсотком жирності, навпаки, краще використовувати для приготування гарячих страв.
Який сир краще купувати - в магазині або на ринку?
В першу чергу, потрібно розуміти, що домашній сир завжди буде більш натуральним, ніж магазинний. Відсоток жирності теж, швидше за все, виявиться високим, а головна умова якісного продукту - хороші вершки і молоко - зазвичай дотримується господинями.
Магазинний сир має більш "хімічний" смак, до того ж, деякі виробники додають в сир картопляний крохмаль або харчові добавки, щоб збільшити вагу продукту і поліпшити його смак.
Як перевірити хороший сир чи ні - важливі ознаки

Перш, ніж купити такий продукт, звертайте увагу на ряд обов'язкових критеріїв:
- смак - не гіркий і не кислий, в міру жирний, не потребує цукру або інших добавок;
- запах - пахне кисломолочним продуктом, без відтінку кислого молока;
- колір - хороший сир біло-кремового відтінку, а сині або жовті вкраплення говорять про несвіжість продукту;
- консистенція - жирна, м'яка і однорідна, без розшарування, а крупинки сиру за кольором один від одного не відрізняються;
- склад - молоко, закваска, хлористий кальцій і сичужний фермент, а також повна відсутність рослинних жирів, крохмалю, сухого молока, консервантів і сої;
- упаковка - прозора, ціла і без будь-яких пошкоджень;
- назва - тільки "сир" , а не "сирний продукт", "сирок" або "сирна маса";
- відсутність рідини - її наявність говорить про неправильне зберігання сиру і виділення сироватки, а це загрожує появою шкідливих бактерій.
Що стосується терміну придатності, то у вакуумній упаковці сир може зберігатися до 1 місяця. Фольга або пергамент дозволяють продукту не зіпсуватися протягом тижня, а ваговий продукт не проживе довше 36 годин.
Як перевірити сир окропом або йодом - лайфхаки
Якщо ви вже купили сир, принесли його додому, але хочете перевірити якість продукту, скористайтеся одним з двох методів:
- Викладіть трохи сиру на тарілку, налийте окропу і почекайте - якщо з'явилися жирні плями, значить, в складі сиру є рослинні жири.
- Насипте сир на чайну ложку, а зверху капніть йод: сир посинів - виробник додав крохмаль, залишився жовтим - продукт якісний.
Найпростіше, звичайно, спробувати сир на смак. Будь-які жири і рослинні добавки ви відразу відчуєте - на язику залишиться відчуття жирової "плівки" і маслянистий присмак. Такий продукт, звичайно, їсти можна, але не потрібно.