1 травня - Свято Весни і Праці / фото УНІАН

Яке свято 1 травня 2021

У цей день в світі відзначаються Свято Весни і Праці, День трави, День глобальної любові, День народження поштової марки, Всесвітній день голого садівника, День вуличного музиканта, День пиво-понгу, Всесвітній день лабіринту, День пілатесу, Міжнародний день скрапбукінгу, День перезавантаження таблиці стилів CSS, Міжнародний день леді-райдерів.

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціУ Франції - День конвалії, у Канаді - День ховраха, у США - День Дербі в Кентуккі, День знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів, День домашнього пивоваріння, День безкоштовних коміксів, День фітнесу, День породистих собак, День боротьби з дитячим інсультом, День матінки гуски, День початку спостереження за метеликом-монархом, День «Врятуйте носорога», День парфе з шоколадом, День гідної зарплати, День «Візьмемося за руки», на Гавайських островах - Свято гавайських танців (День Леї), в Естонії - День весни, в Ірландії - Кельтське свято початку літа «Белтайн», у Стародавньому Римі - День пробудження доброї богині, у Німеччині - Травневе свято, на Маршаллових островах - День Конституції, в Аргентині - День Конституції, у Перу - Свято Вірхен-де Чапі, в Непалі - Majdoor Divas, у Ватикані - День святого Йосифа Трудівника, в Латвії - День скликання установчих зборів, в Індії - День штату Махараштра, у Казахстані – Свято єдності народу. 

Пам'ятні дати 1 травня, річниці та події

У 1682 році Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку обсерваторію.

Відео дня

У 1699 році П'єр ле Мойн заснував першу колонію європейців у долині річки Міссісіпі.

У 1753 році була опублікована робота «Species Plantarum» («Види рослин») К. Ліннея. Ця дата прийнята за вихідний пункт ботанічної номенклатури.

У 1786 році у Відні з успіхом пройшла прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Одруження Фігаро».

У 1930 році було опубліковано ім'я дев'ятої планети Сонячної системи - Плутон / фото NASA

У 1840 році в Англії з'явилися у продажу перші в світі поштові марки: чорна однопенсова («Чорний Пенні») і синя двопенсова з профілем королеви Вікторії. А з 6 травня ці марки дозволили наклеювати на конверти й використовувати при пересиланні листів. Автором ідеї використання марок для оплати поштових відправлень був Роуленд Хілл, який у 1854 році став головним поштмейстером Британії. Йому ж належить робота з реформування пошти (в 1837 році). Заслуги цього реформатора державної поштової служби згодом були відзначені присвоєнням йому титулу лорда та грошовою премією в 20 тисяч фунтів стерлінгів.

У 1851 році в Лондоні, в Кришталевому палаці, пройшло відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

У 1884 році в Чикаго було розпочато будівництво 10-поверхового будинку - першого хмарочоса.

У 1885 році запалилися перші в Оттаві електричні ліхтарі.

У 1899 році вперше у продажу з'явився аспірин.

У 1912 році Е.В. Роу на аероплані «Авро» тип Е здійснив перший політ із повністю закритою пілотською кабіною.

У 1926 році авіакомпанія «Deutsche Luft Hansa» виконала перший у світі нічний регулярний пасажирський рейс Берлін-Кенігсберг на літаку «Junkers G-24». 

У 1930 році було опубліковано ім'я відкритої 18 лютого дев'ятої планети Сонячної системи - Плутон.

У 1933 році був встановлений телефонний зв'язок між Британією та Індією.

У 1935 році був випущений перший срібний канадський долар.

У 1948 році було проголошено створення КНДР. 

У 1950 році в Китайській Народній республіці були заборонені полігамія, дітовбивство і шлюби в дитячому віці.

У 1951 році в Мюнхені почало мовлення на країни Східної Європи «Радіо «Свобода»», що фінансується Конгресом США.

У 2003 році в Монголії почалася приватизація землі. Відповідно до ухваленого парламентом країни закону, кожна монгольська сім'я, що мешкає в місті, може отримати безкоштовно 0,07 га землі.

У 2004 році Угорщина, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія та Естонія увійшли до складу Європейського Союзу. Це розширення - найбільше в історії ЄС.

У 2009 році в Швеції були легалізовані одностатеві шлюби.

Яке сьогодні церковне свято

1 травня 2021 - Велика Субота Страсного тижня / фото ua.depositphotos.com

1 травня - Велика Субота Страсного тижня. Вона присвячена спогаду поховання і перебування в гробі тіла Ісуса Христа, вона є також приготуванням до Великодня - Воскресіння Христа, яке святкується в ніч з суботи на неділю.

Православна церква 1 травня також вшановує пам'ять святителя Косми Халкідонського, сповідника, єпископа. Інші назви свята - «Кузьма», «Косма», «Городник». Косму вважають покровителем посівів та городів. 

Що сьогодні не можна робити 

Читайте такожДень матері 2021: коли відзначаємо, історія та традиції святаНе рекомендується вживати жирну їжу, а також алкоголь.

Прикмети на 1 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день теплий - наприкінці місяця буде холодно, й навпаки; 

- дощ - до багатого врожаю.

Вас також може зацікавити: