День Ксенії Петербурзької 2022-традиції / depositphotos.com

Православна свята Ксенія Петербурзька вшановується віруючими двічі на рік. 6 лютого відзначається день пам'яті святої блаженної Ксенії Петербурзької, а 6 червня - день її прославлення в лику святих. УНІАН розповість, чому Ксенія Петербурзька стала святою і як поводитися сьогодні.

Також сьогодні відзначається церковне свято 6 червня - день пам'яті Симеона Стовпника.

Ксенія Петербурзька - біографія святої

Ксенія Блаженна - історія життя святої / depositphotos.com

У істориків немає точних даних, коли саме народилася свята. Відомо, що жила вона в першій половині XVIII століття, була одружена з придворним співочим Андрієм Петровим. Після смерті чоловіка Ксенія вибрала шлях юродства, роздала своє майно, будинок пожертвувала своїй знайомій, а сама одяглася в речі чоловіка, стверджуючи, що він живий, а Ксенія померла.

Відео дня

Вдень і вночі свята поневірялася по Петербургу, терпіла знущання і глузування, харчувалася тим, що подавали люди. Через кілька років люди перестали ставитися до неї, як до божевільної, а сприймали інакше. Блаженна Ксенія віддавала милостиню іншим жебракам, а сама відмовлялася носити теплий одяг навіть в мороз. Торговці говорили, що якщо вона заходила до них в крамницю, то виручки було більше, ніж зазвичай.

Все більше городян ставилися до жінки, як до святої - говорили, що вона зцілює дітей, допомагає будувати церкву на Смоленському кладовищі, пророкує майбутнє і дає поради. Одного разу вона сказала своїй знайомій Параскеві, у якої не було дітей, щоб та бігла на кладовище - там її чекає син. Дівчина так і зробила і побачила на вході в кладовище вагітну жінку, яку збив віз. Від сильних травм у неї почалися передчасні пологи, на світ з'явився хлопчик, а породілля померла. Параскева забрала хлопчика собі і дякувала Ксенію за допомогу.

Після смерті Ксенія Петербурзька була похована на Смоленському кладовищі. До її могили досі приходять люди, просять поради або допомоги. У 1988 році блаженна Ксенія була прославлена в лику святих.

Що не можна робити в день пам'яті Ксенії Петербурзької

Православна церква суворо забороняє літнім людям сьогодні рукодільничати, прибирати в будинку і перестилати ліжко. Стригти волосся або нігті також не рекомендується. Молоді люди, навпаки, повинні виконати всю роботу замість людей похилого віку.

У день Ксенії не можна молодим сідати вечеряти першими - вважається, що той, хто сяде за стіл раніше за всіх, незабаром помре. Категорично заборонено кого-небудь ображати, знущатися або сміятися над людьми.

Що можна робити 6 червня

Традиції 6 лютого / УНІАН, Денис Прядко

У цю дату православні віруючі повинні помолитися іконі Ксенії Петербурзької про благополуччя в родині, швидке заміжжя або вдалі пологи. Тяжкохворі їздять до Петербурга, щоб прикластися до мощів святої, а ті, у кого такої можливості немає, просять її про швидке зцілення. Крім цього, сьогодні потрібно:

  • здійснювати добрі вчинки, подавати милостиню;
  • вирішувати свої справи, працювати на благо сім'ї;
  • безкорисливо допомагати іншим.

Молитва Ксенії Петербурзькій

Про заміжжя

О матерь всеблагая, всеблаженная заступница Ксения! Услышь молитву мою, и донеси ее Богородице, Иисусу и Господу Богу, не оставь мою просьбу, не забудь меня, рабу Божию, скромную (имя). Как благоуханный цвет неувядаемый прославляем мы тебя и молимся тебе о счастье в жизни земной. Перед образом твоим, перед местом погребения твоего, клянусь, что я (имя) буду честной и верной женой, что буду смиренной и покорной, что буду благочестивой и добронравной. Испроси для меня, расскажи Богородице о несчастиях моих, представи меня перед святыми твоими молитвами да просьбами моими. Даруй мне любовь семейную да замужество скорое, да положи конец мукам моим сердечным. Жить будем безмятежно да богобоязненно, в любви и согласии, да Господа почитать будем. Не оставь нас, наша надежда и упование, и благодарение мы тебе воссылать будем до конца дней своих. Аминь!

Про здоров'я і благополуччя

О препростая образом жития своего, бездомная на земли, наследнице же обителей Отца Небеснаго, блаженная страннице Ксение! Якоже прежде к надгробию твоему недужнии и скорбнии припадавшии и абие утешениями исполняемии, сице ныне и мы (имена), обуреваемии тлетворными обстоянии, тебе прибегающе, с надеждою просим: помолися, благая небошественнице, дабы исправилися стопы наша по словеси Господню к деланию заповедей Его, и да упразднится богоборное безбожие, пленившее град твой и страну твою, повергающее нас, многогрешных, в смертное братоненавидение, гордое самовозбешение и хульное отчаяние. О, блаженнейшая Христа ради, посрамившая суемудрость века сего, испроси у Творца и Подателя всяческих благ даровати нам смирения, кротости и любве в сокровище сердца нашего, веры в укрепление молитвы, надежды в покаянии, крепости в многотрудном житии, милосерднаго исцеления души и тела нашего, целомудрия в супружестве и благопопечения о ближних и искренних своих, всего жития нашего обновление в чистительней бане покаяния, яко да всехвально воспевающе память твою, прославим в тебе чудодействующаго, Отца и Сына и Святаго Духа, Троицу Единосущную и Нераздельную во веки веков. Аминь.

Вас також можуть зацікавити новини: