Сходження Благодатного вогню в Єрусалимі / REUTERS

Кожного року напередодні Великодня в Єрусалимському храмі Гробу Господнього (Воскресіння) відбувається сходження Благодатного вогню. Цього року це пройде у Велику суботу, 1 травня.

Особливості церемонії 2021 року

Сходження Благодатного вогню в 2021 році, як і попереднього, знову відбуватиметься в умовах карантину. Участь у церемонії всередині Храму Гробу Господнього зможуть взяти лише 2,5 тисячі вірян. При цьому вони повинні мати сертифікати вакцинації.

Однак сходження Святого світла можна буде спостерігати онлайн, оскільки на весь світ здійснюватиметься трансляція з храму.

Відео дня

Що означає Благодатний вогонь

Читайте такожВеликдень 2021: коли та як правильно відзначати, що не можна робити у святоБлагодатний вогонь у перекладі з грецької мови має значення Святе світло. Так називається вогонь у великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії).

Цей вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового. А винесення Благодатного вогню в Єрусалимі уособлює вихід із Гробу "Світла Істинного" – воскреслого Спасителя Ісуса Христа. Його появу напередодні Великодня за молитвами патріарха, духовенства і паломників вважають "дивом сходження Благодатного вогню".

Історія Благодатного вогню

Першим свідком сходження Благодатного вогню був апостол Петро. За церковними переказами, він дізнався про воскресіння Ісуса і вирушив до його гробниці. На місці, де лежало тіло Спасителя, апостол побачив яскраве світло, що осяяло Гріб Господній.

Як відбувається сходження Благодатного вогню / фото REUTERS

Загалом Благодатний вогонь з’являється у храмі Гробу Господнього вже не перше тисячоліття. Церковну службу в Єрусалимі, на якій сходить Благодатний вогонь, мільйони разів описували численні очевидці.

Вважається, що, якщо вогонь не зійде, – на світ очікує трагедія. Водночас щороку священики традиційно виносять із кувуклії Святе світло.

Як сходить Благодатний вогонь

Церемонія сходження вогню починається приблизно за добу до початку святкування Світлого Христового Воскресіння. Участь в службі беруть священики кількох православних конфесій. Очолює богослужіння Єрусалимський патріарх.

Читайте такожВихідні на Великдень 2021: коли та скільки днів відпочинку буде в УкраїніЧин сходження вогню здійснюється о 12 годині дня і включає три етапи: хресний хід, вхід патріарха в кувуклію Гробу Господнього та його молитва про сходження вогню.

Так, після хресного ходу до кувуклії заходять Єрусалимський патріарх і Вірменський архімандрит. До того ж перед тим обидва знімають убрання і залишаються в самих лише підрясниках. Це робиться для того, щоб усі присутні могли переконатися, що вони не пронесли з собою сірники або запальнички.

До самого Гробу Господнього підходить лише Єрусалимський патріарх. Патріарх виходить із кувуклії уже із запаленими свічками, благословляє присутніх і роздає Благодатний вогонь. А делегації з різних країн розвезуть лампади з Благодатним вогнем у всі куточки світу, зокрема доправляють його і до України.

Вас також може зацікавити: