У чому сенс свята Трійці / depositphotos.com

Трійця 2023 - одне з головних православних свят, яке відзначається через 50 днів після Великодня. Цього дня віруючі славлять триєдність Бога – один із головних догматів християнства. Згідно з Біблією, Ісус Христос ще за життя говорив про існування трьох іпостасей єдиного Бога - Отця, Сина і Святого Духа, а також передбачив їхнє зходження на Землю.

Дата Трійці щороку змінюється в залежності від дати Великодня. Трійця добре відома українцям і відзначається з давніх-давен. З цим святом в Україні пов'язано багато заборон та традицій.

Трійця 2023 - дата і історія

Трійця або День зішестя Святого Духа відзначається через 50 днів після Великодня. Через це свято отримало назву Свята П'ятидесятниця. Великдень 2023 святкувався 16 квітня. Таким чином, 4 червня - це дата, коли цього року у православних Трійця. Католицька Трійця 2023 року відзначалася 28 травня.

Відео дня

Відповідно до Євангелія, свято з'явилося завдяки святим апостолам - учням Ісуса Христа. Після воскресіння Ісус пообіцяв їм, що пошле їм Дух Божий, коли піднесеться на небо, і що Святий Дух дасть учням силу проповідувати Боже Слово. На 50 день після Великодня вони зібралися в Єрусалимі, як їм наказали. Там на апостолів зійшов Святий Дух, після чого вони здобули різні дари і заговорили різними мовами. Після цього апостоли розійшлися по світу, щоб проповідувати християнство.

Вихідні на Трійцю 2023

В Україні Трійця входить до списку офіційних свят, яке оголошене неробочим днем. Оскільки П'ятидесятниця завжди випадає на неділю, вихідний переноситься на наступний понеділок.

Однак у 2023 році вихідні на Трійцю скасовуються через діюче військове положення. Втім, це рішення залишається за роботодавцем. У приватних компаніях працівникам можуть надати вихідний.

Традиції Трійці в Україні / фото ua.depositphotos.com

Трійця - традиції та повір'я

На Трійцю прийнято відвідувати церковну службу у храмі та ставити у церкві свічки за благополуччя близьких. На свято читають молитви - робити це можна як у церкві, так і вдома.

Трійця в Україні відома давно. Українці до свята ретельно прибирали дім та прикрашали його свіжою зеленню. На всіх поверхнях розкладали молоді гілки та квіти. Самі люди також святково одягалися та йшли до храму, де святили гілки, а після служби освячували домашні колодязі святою водою. Трійцю дуже любили дівчата, влаштовуючи на свято посиденьки з ворожіннями та плетінням вінків.

На Трійцю віруючі запрошують своїх рідних, друзів та знайомих у гості, де влаштовують застілля. У П'ятидесятницю немає посту, тож на стіл можна поставити будь-які страви.

Що можна і що не можна робити на Трійцю

Згідно з народними прикметами, цього дня можна свататися, веселитися, співати пісні та водити хороводи. Також у Трійцю можна і навіть потрібно прибирати, щоб зустріти його у чистому будинку. Хоча перепрацьовувати на свято не варто.

Як і в будь-яке церковне свято, є список того, що не можна робити на Трійцю 2023. Цього дня заборонені:

  • сварки та плітки;
  • вживання алкоголю і сигарет;
  • заздрість, відмова в допомозі нужденним;
  • важка фізична праця.

Раніше УНІАН публікував молитви на Трійцю про прощення гріхів, благословення та заміжжя. Їх можна читати як у церкві, так і вдома на самоті.

Вас також можуть зацікавити новини: