Нестор Літописець / колаж УНІАН, фото Вікіпедія, ua.depositphotos.com

27 жовтня за новим церковним календарем згадують преподобного Нестора Літописця Печерського. Кого шанують цього дня за старим стилем, про що моляться до святого, народні прикмети і заборони дня - у матеріалі.

27 жовтня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

27 жовтня (9 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті преподобного Нестора Літописця Печерського. Нестор Літописець увійшов в історію православ'я, як упорядник безсмертного твору "Повість минулих літ" - його вважають найвищим творінням світової писемності.

Нестор Літописець народився в XI столітті, в Києві. У 17 років він пішов навчатися до Києво-Печерського монастиря, згодом там прийняв постриг у ченці, а ще згодом - висвячений у сан ієродиякона.

Відео дня

Нестор багато часу присвячував навчанню й особливо письмовій праці. Відомо, що 1091 року, коли мощі преподобного Феодосія Печерського було вирішено перенести з печери до церкви, то Нестор робив це особисто. Саме Нестор створив найбільш ранній із давньоруських літописних зведень XII століття - "Повість минулих літ", а також прославився як автор творів про князя Володимира та Хрещення Русі. Крім цього, монах складав життєписи інших київських і печерських угодників: збереглися житіє преподобного Феодосія Печерського і "Читання про житіє і про погублення Бориса і Гліба".

Помер Нестор 27 жовтня 1114 року. Мощі святого знаходяться у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Преподобний перебуває також у списку святих Римо-католицької церкви як Нестор-Літописець Печерський.

Свято 27 жовтня за старим стилем - день пам'яті мучеників Назарія, Гервасія і Протасія, а також мучениці Параскеви Сербської. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 14 жовтня.

Прикмети на 27 жовтня 

Про що говорять прикмети на 27 жовтня / pixabay.com

За прикметами судили про погоду найближчим часом, якою буде весна та врожай:

  • на вулиці сльота і багнюка - зима почнеться через чотири тижні;
  • небо в зірках - буде багатий урожай;
  • сніг випав цього дня - чекай на погану погоду в травні;
  • на горобині багато ягід - літо буде дощовим.

У народному календарі 27 жовтня - свято Несторів день, а також Зарок на Параскеву. За старих часів, напередодні дня пам'яті великомучениці Параскеви Іконійської, давали зарок (обіцянку) виконати якусь роботу - вважалося, що тоді свята Параскева допоможе у виконанні бажання. 

Що не можна робити 27 жовтня

Цього дня, як і в інше церковне свято, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сперечатися, сваритися, вступати в конфлікти - вони можуть перерости в скандал;
  • ображати кого-небудь, відмовляти в допомозі;
  • думати про погане;
  • переїдати.

Народні прикмети не радять також давати гроші в борг. Одна з головних заборон - не можна порушувати дану цього дня комусь обіцянку - вважається, що на Параскеву (28 жовтня) людині за це воздасться, навіть якщо вона забула ненароком.

Що можна робити 27 жовтня

Нестора Літописця особливо шанують журналісти, літератори, історики. Святому моляться про допомогу в навчанні та роботі, дослідницькій і науковій діяльності. 

За старих часів, напередодні дня пам'яті святої Параскеви Іконійської, було прийнято давати наперед великі обітниці. Наприклад, багатші люди обіцяли побудувати храм або пожертвувати велику суму на церкву. Звичайні селяни давали зарок на те, що їм було під силу. Жінки часто давали обітницю виткати за одну ніч пелену для ікони Пресвятої Богородиці і робили це в повній безмовності. Вважалося, що за це Параскева виконає заповітне бажання або ж зцілить близького. Марнослів'я дуже боялися - вважалося, що якщо обіцянку виконати не вдасться, то можна накликати біду.

Також на Параскеву слід зробити прибирання, позбутися непотрібних речей - якщо вони хороші, то не викинути, а віддати тому, хто потребує. День вважається сприятливим для хрещення дітей - Параскева стане їхньою покровителькою.

27 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Миколай, Іван, Максим, Марк, Сергій, Афанасій, Степан.

Раніше ми публікували православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: