Ф. М. Достоєвський. 1861. / Фотографія М. Б. Тулінова 

Федір Достоєвський вважається одним з найвагоміших російських письменників, а тема духовної культури людства червоною ниткою проходить крізь усю його творчість. Сьогодні класику виповнюється 200 років, і УНІАН готовий розповісти, чим знаменитий Достоєвський, і який був його внесок у безмежний світ російської літератури.

Достоєвський - біографія і родовід

Рід Достоєвських був дворянським: існує думка, що боярин Данило Іванович Іртищев - перший носій знатного прізвища. У 1506 році йому було подаровано маєток "Достоєв" в Пінську (нині - Білорусь). Згідно з легендами, назва "Достоєве" походить від польського слова "dostoinik", що означає "сановник, наближений до государя". Також "достойниками" називали тих, хто був обслугою у князівства - малося на увазі, що вони "гідні" такої роботи.

Остаточно прізвище "Достоєвські" закріпилося за онуками Данила Івановича, які з часом стали шляхтичами. Історики стверджують, що в XVII рід навіть перебирався в Україну, а прямі предки відомого письменника у другій половині XVIII століття жили на Волині. Дід письменника, Андрій Григорович Достоєвський, народився там же, а з 1782 року був священиком у селі Війтівці (Хмельницька область).

Відео дня

Сам Федір Михайлович Достоєвський народився 30 жовтня (11 листопада за новим стилем) 1821 року в Москві. Батько працював штаб-лікарем Маріїнської лікарні для незаможних, а мати походила з московського купецтва. Незважаючи на те, що сім'я не була заможною, батьки намагалися забезпечити дітям гарну освіту: батько сам вчив їх латині і наймав вихователів для інших наук. 

Достоєвський як письменник - хронологія по роках

Ф. М. Достоєвський. Початок 1860-х рр. / фотографія і. А. Гоха 

У 1837 році Федір разом з братом Михайлом вступили в інженерне училище в Петербурзі. У роки навчання Достоєвський особливо зацікавився європейською культурою. Гомер, Оноре де Бальзак, Вільям Шекспір і Віктор Гюго - автори, книги яких справили на письменника незабутнє враження.

Не відмовлявся він і від російської літератури, вважаючи Пушкіна своїм улюбленим поетом і знаючи багато його віршів напам'ять. З тим же трепетом він ставився і до Лермонтова, Державіна, Гоголя і Карамзіна.

Той рік став одним з найбільш тяжких для письменника - Достоєвський втратив відразу двох рідних йому людей: від хвороби померла мати, а трохи пізніше на дуелі був убитий Пушкін. Андрій Достоєвський, брат письменника, говорив:

Брат Федя в розмовах зі старшим братом кілька разів повторював, що якщо б у нас не було сімейної жалоби (померла мати — Марія Федорівна), то він просив би дозволу батька носити траур по Пушкіну.

У 1844 році Достоєвський пише роман "Бідні люди", який відразу ж приносить йому небувалу славу. Віссаріон Бєлінський і Микола Некрасов позитивно відгукуються про твір письменника-початківця. Наступна праця - повість "Двійник", навпаки, сприймається публікою прохолодно і навіть критикується.

Читайте такожРина Зелена: біографія, цитати і перелом кращих ролей на честь ювілею актрисиПереломним моментом у житті Достоєвського біографи вважають 1849 рік - саме тоді, 22 грудня, його засуджують до смертної кари. В останній момент рішення суду змінюється - письменник відправляється на каторжні роботи. Примітно, що практично всі свої відчуття від перебування на засланні Достоєвський вкладає в монолог князя Мишкіна в романі "Ідіот".

У період з 1850 по 1854 рік творчість письменника затихає - каторжне життя в Омську не сприяє написанню чого-небудь великого. Проте, період заслання відбивається на світогляді Достоєвського - якщо до укладення у нього не було будь-яких догм, то після звільнення письменник стає вкрай побожним.

Що краще читати у Достоєвського - відомі твори

Разом зі своїм братом Михайлом Достоєвський працює в журналі "Час", далі - в журналі "Епоха". В цілому, літературознавці вважають, що період з 1860 по 1866 - чи не найпродуктивніший для письменника. Він видає "Записки з мертвого будинку, "Принижені і ображені", "Записки з підпілля", "Зимові замітки про літні враження".

Після смерті дружини і брата у 1864 році Достоєвський страждає алкогольною залежністю, грає в рулетку, влазить в борги. В цей же період по одній главі пише "Злочин і покарання" і відразу відправляє в редакцію. Для того, щоб зберегти авторські права, складає роман "Гравець", який був повністю написаний за 21 день.

Читайте такожЦіни на папір різко підскочили: українські видавці б'ють на сполохУ 1867 році Достоєвський разом зі своєю дружиною Анною Сніткіною-Достоєвською відправляється за кордон, щоб не втратити всі гроші, виручені від публікації романів. Потім поселяється в місті Стара Русса Новгородської губернії і пише роман "Біси". Через рік - "Щоденник письменника", у 1875 - роман "Підліток" , в 1876 - оповідання "Лагідна".

Одним з найбільш значущих подій у своєму житті Достоєвський вважав запрошення імператора Олександра II, яке письменник отримав у 1878 році. Він знайомиться з родиною государя і пізніше створює роман "Брати Карамазови" - твір, який стає кращим і головним.

Достоєвський - цитати про людину і життя

Ф. М. Достоєвський. 1872. / Фотографія В. Я. Лауфферта 

Письменник помер 28 січня 1881 року через емфізему, загострення якої спровокував конфлікт з сестрою Достоєвського через спадщину. Біографія російського класика показує, що він знайшов визнання задовго до своєї смерті і став одним з найбільш шанованих філософів, які зачіпають важливі аспекти людського життя.

Якщо хочеш перемогти весь світ, переможи себе.

- роман "Біси".

Справді, виражаються іноді про "звірячу" жорстокість людини, але це страшно несправедливо і прикро для звірів: звір ніколи не може бути такий жорстокий, як людина, так артистично, так художньо жорстокий.

- роман "Брати Карамазови".

Співчуття є найголовніший і, може бути, єдиний закон буття всього людства.

- роман "ідіот".

Читайте також: