Адам Сендлер / фото ua.depositphotos.com

9 вересня 2021 року американському коміку, акторові, сценаристу, продюссеру і музиканту Адаму Сендлеру виповнюється 55 років.

Не секрет, що за комедіями з Адамом Сендлером, які він штампує із завидною завзятістю, закріпився своєрідний ареол поганого смаку. Фільми на кшталт "Такі різні близнюки", "Не жартуйте з Зоханом", "Чак і Ларрі: Пожежне весілля" чи "Однокласники" традиційно напхані штампованими жартами, часто абсолютно нетолерантними і за межею хоч якоїсь пристойності, як у стендап-коміків в дешевих забігайлівках. Вже практично за замовчуванням Сендлер потрапляє в номінацію на антипремію "Золота малина" (і нерідко "виграє") з кожним своїм новим фільмом, а авторитетні критики авансом готуються рознести новинку в пух і прах. Проте, можливо, іноді до Сендлера ставляться з упередженням, а насправді в його біографії є і гідні роботи?

"Неограновані коштовності" / Uncut Gems (2019)

Хоча Сендлер, який починав свою кар'єру як стендап-комік, навіть попрацювавши кілька років на культовому шоу Saturday Night Live, в першу чергу асоціюється з комедійним жанром, одним з його найкращих фільмів є зовсім не комедія. Кримінальний трилер з елементами трагікомедії "Неогранені коштовності" розповідає про власника невеликого ювелірного магазину в Нью-Йорку Говарда Ратнера, який є великим фанатом НБА. Чоловік регулярно робить ризикові ставки на ігри, тому він постійно в боргах. Чергова авантюра призводить його до трагічних наслідків.

Фільм братів Сафді отримав захоплені відгуки критиків, а його середня оцінка на сайті Metacritic склала 90 балів з 100, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання". Картина отримала безліч престижних нагород і номінацій, а також була відзначена Національною радою кінокритиків США як один з 10-ти найкращих фільмів 2019 року. Також вона стала найкасовішим фільмом кінокомпанії A24 заробивши 50 млн дол. Проте, хоча критики високо оцінили драматичну роль Сендлера і навіть пророкували йому "Оскара", в результаті він навіть не потрапив в номінацію на головну кінопремію. Зате його знову номінували на "Золоту малину". Той випадок, коли оцінювалася зовсім не гра, а імідж актора.

"Історії сім'ї Майровіц" / The Meyerowitz Stories (2017)

Американська трагікомедія "Історії сім'ї Майровіц" від режисера Ноа Баумбаха розповідає про непрості стосунки в родині літнього скульптора Гарольда Майровіца (Дастін Гоффман). Колись він був вельми відомий, а зараз тільки і займається тим, що "пиляє" своїх дітей з приводу і без. Адаму Сендлеру дісталася роль старшого сина – недолугого поета-пісняра Денні, на противагу якому виступає його зведений брат – успішний бухгалтер Меттью (Бен Стіллер). Незабаром Гарольда запрошують презентувати виставку його робіт в Нью-йоркському музеї сучасного мистецтва, і поки діти допомагають з її підготовкою, чоловік згадує історії зі свого життя.

Фільм брав участь в основній конкурсній програмі 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю в 2017 році в змаганні за Золоту пальмову гілку. Глядачі зустріли картину оваціями, а критики – захопленими відгуками. На сайті Metacritic рейтинг фільму становить 79 з 100, що відповідає оцінці "в цілому позитивні відгуки".

"Співак на весіллі" / The Wedding Singer (1998) 

Одна з найкращих комедій в кар'єрі Сендлера, в якій він ще й демонструє свої вокальні дані, розповідає про соліста весільного оркестру Роббі, який на одному з урочистих заходів знайомиться з офіціанткою Джулією. Між парочкою відразу ж проскакує іскорка, проте є одна проблемка: вони обидва вже готуються до власних весіль. Фільм, щедро приправлений романтичним гумором і добірним саундтреком, поклав початок співпраці Сендлера з режисером Френком Корачі та актрисою Дрю Беррімор.

"Біллі Медісон" / Billy Madison (1995)

Адам Сендлер є не тільки актором і продюсером, а й сценаристом. Дебютував він на цьому терені в 1995 році. Картина розповідає про спадкоємця неймовірно багатого власника мережі готелів Біллі Медісона, який абсолютно не відповідає високим запитам свого батька. Інфантильний бовдур проводить життя, цілодобово розглядаючи непристойні журнали, поглинаючи пиво і влаштовуючи ідіотські розіграші. Але одного разу батько вирішує передати свою компанію іншій людині. Біллі це абсолютно не влаштовує і він просить у батька права на компанію. Однак для отримання законної "спадщини" Біллі необхідно заново пройти всю школу всього за два місяці.

Фільм став справжнім проривом в кар'єрі Сендлера, відкривши йому дорогу в "велике кіно". Після цього він протягом декількох років чи не щороку знімався у фільмах за своїми ж сценаріями, пізніше почав їх ще й продюсувати. Однак, на жаль, кількість абсолютно не переходила в якість, адже те, що спрацювало один раз, повторно виглядало вже не таким смішним.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали