Поки в мережі обговорюють, як і де будуть шукати заміну MARUV, став відомий механізм оплати затрат артиста на Євробачення. Так, три роки поспіль телеканал СТБ оплачував базові витрати артиста і групи менеджменту під час поїздки на Євробачення, і це була їх ініціатива.

Читайте такожMaruv не їде на Євробачення: віце-прем'єр заявив, що в Нацвідборі були замішані російські пропагандисти (відео)

Відео дня

Цього року СТБ спочатку сказали, що представника від країни фінансово вже не будуть підтримувати: хто б не поїхав від України в цьому році, повинен був би оплачувати витрати сам.

Про це в коментарі Styler розповіла Яна Прядко, концертний директор співачки Руслани та член Міжнародного журі конкурсу від України на Євробаченні у 2017 році. Вона працює з артистами Євробачення з 2004 року і відвідує конкурс в різних країнах вже багато років, знає особливості підготовки і найдрібніші деталі конкурсу.

За її словами, в кожній країні вирішують індивідуально, хто буде оплачувати витрати артиста на участь у Євробаченні. Чітких правил, хто повинен оплачувати витрати, у Євробачення немає.

"Однією з умов було те, що СТБ буде допомагати в поїздці учаснику на Євробачення. Джамала, O.Torvald і MELOVIN – всім їм допомагали і з номером, і з поїздкою. Це не означає, що СТБ фінансує всі 100% витрат, але основні витрати вони покривали в розумних межах. Але нинішній відбір проводився в рік, коли вже не було таких домовленостей. Оргкомітет чомусь не розповідав учасникам детально, які умови зараз. І тепер вже мови про те, що СТБ буде фінансувати конкурс і в цьому році, не йшло. Виходить, хто б не переміг, автоматично повинен був їхати за свій рахунок", - говорить Яна Прядко.

Обов'язкові витрати – це переліт, харчування та проживання всієї групи.

"Кожна країна дуже різниться за цінами. Ізраїль я б віднесла до не найдорожчих країн: є і ті, де ціни вищі. Наприклад, Норвегія. Треба враховувати середню вартість перельоту, готелі, все підсумувати. Крім перельоту, харчування і проживання групи, є витрати на постановку номера, роботу хореографів, танцюристів. Найчастіше артисти знімають і кліпи на свої конкурсні пісні - це ще плюс до витрат", - каже Яна Прядко.

Сплачується також переліт та зарплата менеджерів і піарникам.

"Якщо брати грубо, то ці суми будуть складати близько 100 тисяч доларів. Я б сказала, це середньо мінімальна ціна. Якщо робити промо-візити в країни, сувенірну продукцію та інші фішки для конкурсу, то бюджет може перевищити і 500 000 доларів", - пояснює вона.

Гострий момент може полягати в тому, що дуже багато учасників Євробачення також оплачують і переліт, харчування та проживання команди телеканалу за свій рахунок.

"Напевно, учасників не ознайомили з умовами основного контракту на участь у конкурсі, цього не сказали заздалегідь, не обговорили умови участі у відборі. І в напруженій ситуації вже всі умови контракту трактувалися не детально. Багато "сюрпризів" виникає вже в процесі організації поїздки на "Євробачення" – безліч підводних каменів, які стають відомими вже пізніше", - підкреслює Яна.

Слова концертного директора підтверджуються і в офіційному листі від СТБ, яке вони розіслали в редакції українських ЗМІ, коментуючи ситуацію, яка виникла навколо Нацвідбору.

“Підтримка переможця Національного відбору в попередні три роки була виключно ініціативою СТБ, а не зобов'язаннями перед НСТУ, - йдеться в листі. - Ми не підписували з переможцями Нацвідбору ніяких угод, згідно з якими вони повинні були б відпрацьовувати нам ці гроші, і не укладали з ними ексклюзивних контрактів".

За словами представників каналу, це була в чистому вигляді меценатська допомога.

“Однак основне завдання будь-якого комерційного телеканалу - виробництво. Тому, підписуючи восени новий меморандум з UA:Перший, ми переглянули умови з нашого боку і виключили меценатство. 18 жовтня 2018 року, перед стартом нового Нацвідбору СТБ оголосив, що повністю концентрується на тому, що вміє робити найкраще - телевізійному виробництві. На створення масштабного, якісного телевізійного проекту, за яким стежить вся країна", - йдеться в офіційній позиції телеканалу СТБ.

Як повідомляв УНІАН, співачка MARUV повинна була представити Україну на пісенному конкурсі Євробачення-2019, який відбудеться в Ізраїлі. Її перемога на нацвідборі спровокувала скандал – ряд політиків та громадських активістів виступив проти кандидатури виконавиці, оскільки вона гастролювала в Росії. На своїй сторінці у Facebook виконавиця написала, що заради участі в Євробаченні 2019 вона готова відмовитися від запланованих гастролей в РФ. Незважаючи на це, переговори між Суспільним і співачкою провалилися.