Об'єднавчий собор українських церков відбувся 15 січня / фото УНІАН

Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква ухвалили рішення про саморозпуск перед Об’єднавчим собором українських православних церков.

Про це в коментарі УНІАН повідомив директор Інституту стратегічних досліджень, радник президента України, який брав участь у підготовці до проведення Об’єднавчого собору, Ростислав Павленко.

Відповідаючи на запитання щодо долі УПЦ Київського патріархату та УАПЦ як окремих структур, він зазначив, що ці церкви «перед Собором прийняли рішення про саморозпуск».

Відео дня

Раніше речник УПЦ Київського патріархату архиєпископ Євстратій Зоря заявив, що юридично новоутворена на об’єднавчому соборі Православна церква України є «спадкоємницею і Автокефальної церкви, і церкви Київського патріархату».

Читайте такожСтала відома офіційна назва нової церкви в Україні

У Київському патріархаті зазначили, що перед початком Об’єднавчого собору в трапезному храмі Софії Київської єпископат з благословення патріарха Філарета провів голосування щодо прийняття рішення про припинення діяльності УПЦ Київського патріархату.

Зазначається, що таке ж саме голосування і підписання документа про припинення діяльності Української автокефальної православної церкви провели архієреї цієї церкви.

«Варто зазначити, що припинення діяльності УПЦ КП і УАПЦ було необхідно для початку проведення Об’єднавчого собору українських православних церков», - наголошують у Київському патріархаті.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні, який отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Глава нової Української церкви отримає томос 6 січня