Росія вже кілька років порушує Договір РСМД / Ілюстрація - Фото defence.ru

Москва вже понад десять років веде Холодну війну проти Заходу та США, вважає екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру при Атлантичній раді США Джон Гербст.

Читайте такожПутін погрожує США "відповіддю" у разі їхнього виходу з договору про ліквідацію ракет

Відповідну заяву експерт зробив в інтерв'ю тижневику «Новое время», відповідаючи на питання про ситуацію з Договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, а також можливість «другої Холодної війни».

Відео дня

«Якщо ви читаєте російські газети та журнали, дивитесь російські телепрограми, ви знаєте, що Кремль веде холодну війну проти Заходу, проти США вже 12-14 років. Їх риторика — це риторика війни. Вони описують Захід, особливо Америку, в чорних фарбах», - зазначив Гербст.

«І коли ми починаємо тверезо, але точно говорити про їх політику (політику Росії – ред.), вони кричать, що ми починаємо холодну війну. Але насправді вони самі її давно почали. І вони вже кілька років порушують Договір про ракети малої та середньої дальності. А коли ми кажемо: "В результаті порушення ми самі не маємо дотримуватися договору", вони кажуть: "О, ви порушуєте договір!" Типова кремлівська тактика», - підсумував дипломат.

Нагадаємо, договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності покликаний сприяти обороні США та їх союзників. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти та використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

2 жовтня генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Росія порушує договір про РСМД, і в Альянсі знають про нову російську ракетну систему 9М729. У Євросоюзі вважають, що цей договір має важливе значення для європейської та глобальної безпеки, а тому пропонують США і РФ зберегти дію договору.

Як повідомляв УНІАН, 20 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про намір Вашингтона вийти з договору з Росією про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Він підкреслив, що Росія порушила умови цього договору.

4 грудня державний секретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання Договору про ліквідацію РСМД.

Читайте повне інтерв'ю Джона Гербста у свіжому випуску журналу «Новое время» (№47 (223).