Суд визнав Януковича винним у держзраді і пособництві у веденні агресивної війни / фото УНІАН

Росія ніколи не видає своїх шпигунів та агентів впливу, тому очікувати, що вона видасть президента-втікача Віктора Януковича не варто.

На цьому наголосив генеральний прокурор України Юрій Луценко в ефірі "Прямого" у ток-шоу "Ехо України".

Читайте такожСуддя пояснив, чому з Януковича зняли частину обвинувачень

Відео дня

"Між нормальними сусідами є механізм видачі ще під час досудового слідства. Але Росія давним-давно не видає нікого, хто їй служить в Україні, а втікає в Росію. І після першої революції десятки діячів Кучми втекли в Москву і їх не видавали. Я тоді приїхав до керівника МВС Росії і кажу йому: "дивіться, у мене список маси людей, продемонструйте, що ми нормальні сусіди. У нас міжнародні угоди, ви зобов'язані видати". Він сказав: "якщо ми видамо хоч одного, то в нас не буде вірити ніхто у ваших країнах". Це принцип зрозумілий, імперія своїх шпигунів та агентів впливу не видає", - наголосив він.

Луценко наголосив, що на перший день після втечі Януковича у державній скарбниці залишилось 120 тисяч гривень.

"Тому надії на те, що він сюди приїде, не було ніякої. І коли мене поставили генеральним прокурором, я поставив умову - паралельно ухвалити закон про заочне засудження, про можливість засудження людини, яка ховається від нас на території Росії або окупованої частини України. Такий закон було прийнято. І згідно цього закону ми розпочали заочне і досудове слідство, а потім передали в суд", - розповів генпрокурор.

Луценко зауважив, що вирок Януковичу - це вирок для всіх колишніх, нинішніх і майбутніх високопосадовців.

"Він означає, що жоден високопосадовець в нашій країні не може бути впевнений, що його посада і навіть втеча в Москву захистить його. Це також вирок Путіну, бо суддя Дев'ятко прописав у вироку і роль Путіна в розв'язанні агресивної війни, засудивши Януковича за пособництво у веденні цієї війни. І це буде дуже важливо для майбутніх міжнародних трибуналів над господарем Кремля, який заливає кров'ю нашу землю", - зазначив генпрокурор.