Блакитні шоломи миротворців ООН, ілюстрація / REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер наголошує, що введення миротворчої місії від Організації Об'єднаних Націй на Донбас можливе лише після виведення російських сил з окупованої частини регіону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав на прес-конференції в Києві. 

Він заявив, що Мінські угоди мають надзвичайно важливе значення. 

Відео дня

"Вони є визначальним документом, у якому Росія визнає, що територія має бути повернута під суверенітет і територіальний контроль України", - заявив Волкер.

Читайте такожДень спротиву російській окупації: п'ята річниця мітингу кримських татар проти дій РФ у Криму

"У них говориться, що міжнародний кордон між Україною і Росією має контролюватися українцями з української сторони. Вони закликають до виведення іноземних сил і розформування незаконних збройних формувань", - наголосив Волкер. 

"Проблема полягає не в угодах як таких. Проблема полягає у тому, що Росія ніколи не визнала відповідальності за їхнє виконання. Ми підтримуємо угоди і готові разом працювати для сприяння їх виконанню, коли Росія буде готова зробити це", - заявив Волкер.

Водночас він сказав, що один із способів для втілення Мінських угод полягає у започаткування миротворчої місії під егідою ООН, яка має замінити російські сили та створити безпечний контроль над Донбасом.

"Ми готові працювати над цією основою і запровадити таку місію ООН, щойно Росія буде готова вивести свої сили і повністю виконати Мінські угоди", - наголосив Волкер.