В американських ЗМІ раптом зацікавилися питанням впливу Вашингтона на українських правоохоронців / фото УНІАН

Американське видання The Hill 27 березня опублікувало колонку журналіста Джона Соломона про те, як посольство США чинило тиск на Генпрокуратуру України у 2016 році через розслідування навколо організації «Центр протидії корупції».

Основні тези матеріалу переказує theБабель.

Читайте такожAmerican Interest: Корупція – це новий комунізм

Відео дня

Так, 10 років тому американський Мін'юст зібрав групу прокурорів для боротьби з корупцією в інших країнах, зокрема для повернення державних грошей, які чиновники незаконно вивозили за кордон. Кореспондент The Hill Джон Соломон стверджує, що ця ініціатива призвела до «незвичайного союзу» адміністрації президента Обами з бізнесменом і меценатом Джорджем Соросом

В рамках цієї ініціативи США передали частину своїх матеріалів антикорупційним організаціям в Україні. Одним з ключових партнерів стала українська громадська організація «Центр протидії корупції», заснована у 2012 році. Серед головних фінансових донорів ЦПК — адміністрація президента США та Міжнародний фонд «Відродження», що входить в мережу Сороса «Відкрите суспільство».

Після подій Євромайдану у лютому 2014 року фонд Сороса та правоохоронні органи США активізували підтримку боротьби з корупцією в Україні. Пріоритетними були розслідування проти олігарха Дмитра Фірташа і низки чиновників, пов'язаних з американським політтехнологом Полом Манафортом. Вони домоглися "деяких успіхів" у справах про конфіскацію незаконно виведених активів.

У 2015 році ЦПК звернувся до американської сторони з проханням виділити близько трьох мільйонів доларів конфіскованих активів, імовірно відмитих колишнім українським прем'єром Павлом Лазаренком, на створення Антикорупційного навчального центру в Україні.

Після цього, у 2016 році Генпрокуратура України почала розслідування про нецільове використання 4,4 мільйона доларів, виділених урядом США на боротьбу з корупцією. У справі фігурували представники «Центру протидії корупції».

У квітні 2016 року тодішній тимчасовий повірений в справах американського посольства в Україні Джордж Кент написав у Генпрокуратуру листа, в якому назвав розслідування ГПУ недоречним. Дипломат нібито стверджував, що офіційні особи США не турбуються про те, як було витрачено допомогу Вашингтона.

Через кілька місяців новопризначений генпрокурор Юрій Луценко зустрівся з новим послом США в Україні Марі Йованович. Остання нібито передала Луценко список з прізвищами людей, яких в Україні «не повинні притягати до відповідальності».

Кореспондент The Hill з посиланням на джерело пише, що в список увійшли засновник «Центру протидії корупції» та два депутати Верховної Ради, які відкрито підтримали програму антикорупційної реформи, запропоновану ЦПК.

За даними журналіста The Hill, посольство хотіло захистити ЦПК на час президентських виборів в США в 2016 році, коли Сорос підтримував кандидата від демократичної партії Хілларі Клінтон. «Тому що вони не хотіли, щоб американці бачили, хто фінансується за рахунок їх податків».

Автор статті стверджує: понад десять джерел в Україні та США підтвердили йому, що справа ЦПК було не єдиною, коли американські чиновники тиснули на українських правоохоронців у 2016 році.

Про зв'язки фонду Сороса з урядом США, на думку кореспондента The Hill, говорить і той факт, що деякі високопосадовці Мін'юсту та ФБР приїжджали в Україну на конференції, які організовував ЦПК. В якості прикладу він розповідає про агента ФБР Карен Грінуей, яка розслідувала зв'язку Пола Манафорта в Україні. Вона неодноразово брала участь у подібних конференціях. У ФБР це підтвердили, сказавши, що контакти з ЦПК були частиною її слідчої роботи.

Як повідомляв УНІАН, генпрокурор Луценко в інтерв’ю Hill.TV заявив, що під час першої зустрічі після призначення на цю посаду із послом США Марі Йованович вона передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування.

Окрім цього, Луценко також поскаржився, що його відомство не отримало 4 мільйони доларів, які США мали виділити як підтримку.