Луценко поскаржився, що його відомство не отримало 4 мільйони доларів, які США повинно було виділити на підтримку / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що під час першої зустрічі після призначення на цю посаду із послом США Марі Йованович, вона передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування.

Читайте такожЗ "Укроборонпрому" частково знімуть держтаємницю - Луценко

Про це він заявив в інтерв’ю Hill.TV, передає ТСН. "На жаль, на першій зустрічі з послом США в Києві, вона дала мені список людей, яких ми не повинні переслідувати. Моя відповідь на це - це неприпустимо. Ніхто в цій країні, ні наш президент, ні наш парламент, ні наш посол, не зупинять мене від кримінального переслідування, якщо є злочин", - розповів Луценко.

Відео дня

Окрім цього, Луценко також поскаржився, що його відомство не отримало 4 мільйонів доларів, які США мало виділити як підтримку.

"У той час ми мали справу за розкрадання урядової технічної допомоги США на суму 4 мільйонів доларів США, і з цього плану ми мали діалог. У той час (Йованович) вважала, що наші спілкування з українськими громадянами, українськими державними службовцями, які були частими відвідувачами американського посольства, кидають тінь на цю антикорупційну політику. Насправді, ми отримали від посольства США лист від, що гроші, про які ми говоримо, були під повним контролем посольства США, і що посольство США не вимагало нашої правової оцінки цих фактів. Ситуація була досить дивною, тому що кошти, про які ми говоримо, були призначені для Генеральної прокуратури, і ми сказали, що ми ніколи не бачили їх, а посольство США відповіло, що проблем немає", - зазначив генпрокурор.

У Генпрокуратурі цю інформацію коментувати відмовились, підтвердивши лише те, що Луценко давав інтерв’ю Hill.TV. Своєю чергою, у Державному департаменті США назвали заяви генпрокурора брехнею.

"Ми бачили заяви про звинувачення. Сполучені Штати наразі не надають жодної допомоги Генеральній прокуратурі (ГПУ), але раніше намагалися підтримати фундаментальну реформу системи правосуддя, у тому числі ГПУ після Революції гідності 2014 року. Коли політичної волі для справжніх реформ, проведених наступними генеральними прокурорами, виявилося недостатньо, ми скористалися нашою фідуціарною відповідальністю перед американським платником податків і перенаправили допомогу більш продуктивним проектам", - заявили у Держдепі.

Як повідомляв УНІАН, раніше генпрокурор Юрій Луценко звинуватив директора НАБУ Артема Ситника в тому, що той розгорнув проти генерального прокурора України "кампанію з дискредитації" в Штатах.