Ілюстрація / REUTERS

Прийнятий Верховною Радою закон про використання в Україні державної мови містить низку недоліків, які не дозволяють йому нормально функціонувати.

Про це заявила народний депутат від БПП Ірина Суслова, передає «Обозреватель». За її словами, в цей закон "буде внесено велику кількість поправок, бо є величезна кількість непорозумінь".

Читайте також"Таке свято, а Шуфрич не битий": у Раді після ухвалення мовного закону стався курйоз (відео)

Відео дня

Депутат навела у приклад норму закону, згідно з якою держава має вводити курси української мови, щоб громадяни могли її вивчати.

Жодних відповідних змін до бюджету, жодних розрахунків не було надано. Таким чином, цю норму неможливо реалізувати, і вона мертва. Якщо норма мертва, то як можна реалізувати залучення до відповідальності людини за порушення закону, якщо держава не забезпечила його виконання?" – наголосила Суслова.

За її словами, така ситуація склалася через те, що "депутати, на жаль, голосували наосліп".

"Остаточного тексту, за який голосували, ніхто не бачив. Всі пам'ятають історію про два місяці, в які проходило голосування. Але ніхто не побачив текст. Був розісланий законопроект на поштові скриньки депутатів. Але потім ставилися якісь поправки на підтвердження, якісь знімалися. У результаті остаточного тексту на руках ні у кого не було, коли проходило голосування", – пояснила депутат.

При цьому Суслова спрогнозувала, що зареєстровані в парламенті проекти постанов про скасування результатів голосування за закон про мову не будуть підтримані депутатами.

"Так, закон зможе підписати голова Верховної Ради і відправити на підпис президенту України. Після цього опублікують офіційну інформацію про те, що закон набув чинності", – додала вона.