Ілюстрація REUTERS

Дострокові вибори до парламенту України відбудуться 14 або 21 липня. Кінцева дата залежить від дня офіційної публікації відповідного указу.

Про це заявив колишній голова комітету виборців України нардеп Олександр Черненко (БПП), передає "Страна".

"Якщо президентський указ про розпуск Ради буде до середи, 22 травня, включно опублікований, то дострокові вибори відбудуться 14 липня, якщо після середи, 21 липня", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожЗеленський розпускає Раду (відео)

Зазначимо, що консультації про розпуск Ради призначено на 10 ранку 21 травня в парламенті. Це може свідчити про те, що указ про розпуск нинішнього складу парламенту очікують саме у вівторок, а його офіційного оприлюднення та набрання чинності - у середу, 22 травня.

За статтею 90 Конституції України, рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України приймається президентом України після консультацій з головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій у ВРУ.

Таким чином, офіційний розпуск Ради можливий після консультацій. Від його дати повинні бути відраховані 60 днів, протягом яких повинні відбутися перевибори парламенту України. Ці 60 днів закінчуються опівночі 21 липня.