Данилюк розповів про "червоні лінії" української сторони / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк очікує, що ініціативи глави держави Володимира Зеленського з обміну утримуваними особами між Україною та Росією і розведення військ у Станиці Луганській сприятимуть прогресу у врегулюванні ситуації на Донбасі під час майбутніх переговорів «нормандському форматі» на найвищому рівні.

Читайте такожСтало відомо, про що Зеленський говоритиме з Трампом

Як передає кореспондент УНІАН, про це Данилюк сказав журналістам в кулуарах 16-ї Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

Відео дня

Секретар РНБО повідомив про «червоні лінії», яких українська сторона дотримується під час ведення міжнародних переговорів.

««Червоні лінії» ми давно зазначили – суверенітет України має поважатися. Ми не будемо йти на ті умови, які послабляють Україну. Це головна «червона лінія», вона у перемовинах дуже просто дотримується. Є розуміння, що якщо не захищати наші інтереси, піти на якісь поступки, то на наступному кроці ми можемо побачити, що ми програємо», - заявив Данилюк.

«Зараз президент Зеленський запровадив декілька ініціатив, зокрема: обмін полоненими, розведення військ в Станиці Луганській, і його ініціативи вже принесли певний результат. Це дає нам надію та сподівання на те, що буде відповідний прогрес, зокрема у «нормандському форматі», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина і Франція працюють над організацією саміту «нормандської четвірки» найближчим часом у Парижі.

26 серпня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав умови для зустрічі глав держав "нормандського формату". Серед них - розведення сил і засобів біля Станиці Луганської, а також Петрівського та Золотого, а також фіксація "в правовому сенсі" "формули Штайнмаєра".

Сьогодні, 13 вересня, Зеленський заявив, що розраховує на зустріч у «нормандському форматі» на найвищому рівні до кінця вересня.