Сенцов розказав про анексію Криму та варіанти його деокупації / фото Радіо Свобода

Під час Майдану 2013-2014 рр. в Криму була дуже серйозна пропаганда. Людей там дуже сильно накручували, тому вони були спочатку агресивно налаштовані проти подій, що відбуваються в Києві.

Про це в інтерв'ю "Крим. Реалії" сказав український режисер Олег Сенцов, якого звільнили з російського ув'язнення.

"Момент був дуже зручно обраний. Під час Майдану там була дуже серйозна пропаганда – і російська федеральна і місцева. Бігборди були з малюнками хлопців у балаклаві, які кидають коктейлі («коктейлі Молотова» – ред.), і написано: «Ні фашизму», «Майдан не пройде» та інше. Народ там дуже сильно накручували, тому він був спочатку агресивно налаштований проти подій, що відбуваються в Києві. А коли ці події вилилися в нову владу, відповідно, народ був налаштований на те, що у нього з ними нічого спільного немає. Тобто, співпало і військове втручання, і настрій людей, які... всі ці роки готувалися, а останні три місяці були більш активні. Прямо така агресивна пропаганда, і все. Зараз там багато хто шкодує, навіть не шкодують, а розуміють, куди вони потрапили. Але вже пізно", - зазначив Сенцов.

Читайте такожСенцов вважає, що анексія Криму була неминучою

Сенцов підкреслив, що в 2014 році момент був вибраний, коли Україна, як держава, була максимально слабка за свою історію, тоді був нанесений удар – і все.

"У тій ситуації вже без шансів було. Навіть якби на чолі країни стояли більш рішучі і готові до цього моменту люди, не було інструментів. Я підтримував військові частини, спілкувався і бачив, в якому стані наша армія – армії у нас не було в той момент ніякої. Силові підрозділи СБУ, МВС – теж після Майдану не зовсім були готові за нову владу щось робити, тому що до цього вони боролися проти цих людей. Тому момент був вибраний, коли Україна, як держава, була максимально слабка за свою історію, тоді був завданий удар – і все. А зробити щось... Можна довго теоретизувати на цю тему, але мені навіть здається, що б ми не зробили – не вийшло б. Може бути, якби ми опиралися більш активно і держава чинила опір більш активно, у тому числі і військовим шляхом, то пролилася б кров. Вона і так пролилася, просто трохи, а якщо більше, то, можливо, Донбасу б не було. Хоча це ‒ теорія, і можна довго вправлятися... Маємо, що маємо. Тому потрібно працювати від того, що є, зробити висновки", - сказав Сенцов.

"У перші дні ще були надії, що, може бути, ще якось... Ближче до «референдуму» і після «референдуму» було розуміння, що ні – нічого не вийде. А що робити? Сидіти просто на дивані і плакати, обійняти голову руками і все? Ми на Майдан виходили, і у нас теж шансів було мало. Всі говорили: «Навіщо ви туди йдете? У вас нічого не вийде. Януковича не скинути». Вийшло! Тут – так, Путін – це не Янукович, це - серйозний супротивник. Але нічого, боротьба ще не закінчена", - впевнений режисер.

Сенцов підкреслює, що Путін Крим ніколи не віддасть, поки він при владі. Це потрібно розуміти.

"Ви не питайте у чиновника, а самі подумайте – а який у вас план деокупації, якщо там Путін сидить? Він його ніколи не віддасть, поки він при владі. Це потрібно розуміти. ...Зараз витісняють звідти (з Криму, - ред.) тих, хто більш-менш не згоден. Вони самі виїжджають, не витримують цього всього, цієї атмосфери, затхлості. І заселяють приїжджими, кримчани місцеві називають їх «понаєхалі». Їх вже не одна сотня тисяч, і процес продовжиться. Процес затягнеться, і населення, здебільшого, буде не лояльне до України. Це однозначно, і намагатися з ними налагодити діалог буде досить важко. Але ми Крим не віддамо. У нас його забрали, але ми його повернемо", - упевнений Сенцов.