Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський прагне до підписання міжнародної угоди про безпеку в Європі.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба в ефірі програми Свобода слова на ICTV, передає НВ.

За його словами, це пов’язано в першу чергу з російською агресією проти України, яка продемонструвала недосконалість у попередніх угодах з безпеки.

Відео дня

"Зламалося багато чого. Не тільки Будапештський меморандум. І статут ООН зазнав порушення, і Гельсінський акт 75-го року, в якому було передбачено повагу до кордонів держав, і двосторонні договори між Україною і Росією також були порушені. Тому тут мова йде не просто про захист України, мова йде про захист того порядку, який був встановлений у світі після 1945-го року", - заявив Кулеба.

Читайте такожCNN: США збираються скоротити фінансування НАТО, частина грошей може піти Україні

За його словами, Вашингтонський договір про створення НАТО є не єдиним договором, який не порушений.

"Президент абсолютно справедливо ставить питання про те, що зараз є нагальні проблеми безпеки, які потребують вирішення. Той сигнал, який він публічно видав щодо укладення такої угоди свідчить про те, що питання давно перезріло. Йдеться про необхідність укладення договору, який створить юридичні гарантії і буде стосуватися не тільки України. Питання в загальному про ситуацію з безпекою в Європі", - додав Кулеба.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що НАТО є єдиним гарантом безпеки в Європі.