Командувач Військово-морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко / фото УНІАН

За шість років окупації Росія переозброїла весь корабельний склад, розміщений у Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив Командувач Військово-морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко під час виступу в Києві на форумі "Age of Crimea" ("Час Криму"), присвяченому Дню кримського спротиву російській окупації.

"Станом на сьогодні безпекова ситуація в Чорноморському регіоні залишається нестабільною, і тенденції до її покращення, на жаль, немає", - сказав Воронченко.

Відео дня

За словами адмірала, замість 29 кораблів, які були у Криму початку окупації, наразі на півострові дислоковані вже 42 російські кораблі, з яких 12 є носіями ракетної зброї.

"Сумарний залп ракетами типу "Калібр" складає 72 пуски, а якщо брати до уваги і Каспійську флотилію РФ, і береговий компонент - ракетні комплекси "Бастіон" і "Бал", то він складає приблизно 120 ракет. А до 2022 року цей сумарний залп, за нашими прогнозами, буде доведено до 168 пусків", - наголосив він.

Командувач ВМС заявив, що з моменту окупації кількість російських підводних човнів у Криму зросла з двох до семи, і шість з них оснащені сучасним обладнанням.

Читайте такожРосія розробляє берегову станцію, щоб відстежувати рух кораблів біля окупованого Криму

Крім того, за словами Воронченка, Росія значно посилила у Криму сухопутний компонент, наростивши його в декілька разів.

“Вони мали на той час 810-ту бригаду морської піхоти… А зараз створений 22-й армійський корпус, який, за прогнозами, буде переформований в 22-гу армію. Крім того, протикорабельних комплексів у них не було, зараз там є сучасні "Бастіони" і "Бали" у складі 15-ї протикорабельної бригади", - сказав адмірал.

Як уточнив Воронченко, окупанти наростили і склад авіації - була одна база, а наразі на території всього Криму авіаційний компонент представлений усіма типами авіації: бомбардувальна, штурмова, винищувальна, розвідувальна і протичовнова.

Крім того, окупанти переоснастили протиповітряну оборону ракетними комплексами С-400, які розміщені на території практично всього Криму і спроможні на дальності 240 км визначати ціль.

Воронченко повідомив, що Росія встановила гідроакустичні станції вздовж усього "Турецького потоку", а також кілька станцій від Тарханкутського півостріва в бік Румунії, завдяки чому зможе спостерігати за суднами, які планують увійти до портів України.