Для ліквідації арсеналу боєприпасів у селі Цвітоха Славутського району, що знаходиться за 27 кілометрів від Хмельницької атомної електростанції, необхідно 25-30 млн. грн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Хмельницької облдержадміністрації Василь ЯДУХА заявив під час «прямої телефонної лінії».

“Ми б’ємо тривогу, оскільки на відкритому небі знаходиться близько 5 тис. тонн снарядів. Частину коштів, а це 15 млн. грн., вже виділено з держбюджету і на них виконано 20% робіт”, - зауважив він.

Відео дня

За словами губернатора, перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій КЛЮЄВ доручив Міністерству надзвичайних ситуацій України вирішити питання утилізації боєприпасів, але МНС зволікає з цим.

В.ЯДУХА пояснив, що утилізація боєприпасів відбуватиметься за межами Хмельницької області.

“Арсенал боєприпасів у с. Цвітоха для території області є небезпечним та потребує швидкої утилізації. Цей об’єкт ми обов’язково доведемо до логічного завершення”, - запевнив В.ЯДУХА.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня лідер Народного Руху України, народний депутат Борис ТАРАСЮК закликав прем’єр-міністра Миколу АЗАРОВА та секретаря РНБО Раїсу БОГАТИРЬОВУ вжити дієвих заходів для ліквідації арсеналу боєприпасів у с.Цвітоха Славутського району Хмельницької області, що несе потенційну загрозу техногенній безпеці ХАЕС і жителів навколишніх населених пунктів.

За словами парламентарія, у с. Цвітоха розміщено арсенал Збройних сил України, де, за даними експертів, зберігається близько 57 тисяч тонн ракет для реактивних систем залпового вогню «Смерч» та «Ураган», з дальністю розльоту до 30 км.

«У випадку надзвичайної ситуації на арсеналі в с. Цвітоха можливим наслідком стане, як зазначають фахівці, розліт ракет на велику відстань та мінування значних площ протипіхотними мінами типу ПФМ-1. Тому цей об’єкт є потенційно небезпечним і несе, у разі надзвичайної події, загрозу не лише Хмельницькій АЕС, яка знаходиться на відстані 27 км від арсеналу, але й залізниці Київ - Львів (50 м) і навколишнім населеним пунктам, в тому числі місту Шепетівка (5 км)», – йдеться в запиті депутата.