Юлія Тимошенко та Сергій Власенко

Таку думку у коментарі УНІАН висловив захисник Тимошенко Сергій Власенко, говорячи про юридичні можливості вирішення цієї проблеми.

«Насправді, згідно з п. 27 ст. 106 Конституції, у Президента необмежене право на видання указу про помилування. Я підкреслюю – необмежене право. По-друге, у випадку з Юрієм Луценком такий досвід уже був», - сказав Власенко.

«Він може помилувати людину будь-яку. Більше того, я ще раз звертаю увагу, в ситуації з Юлією Володимирівною він особисто неодноразово публічно заявляв, що суд у газовій справі не відповідав базовим європейським стандартам», - додав захисник.

Відео дня

На тему: Северінсен думає, що Янукович боїться Тимошенко

На думку Власенка, для вирішення «стовідсотково політичного питання Тимошенко» існує «мільйон можливостей, тільки для цього потрібна політична воля Віктора Януковича».

«Декриміналізація статей 364, 365 (Кримінального кодексу – УНІАН), ухвалення закону про амністію, перегляд у судах цього абсурдного, смішного газового вироку, наказ про помилування – мільйон можливостей, було би бажання, - сказав Власенко. – Рішення Європейського суду може бути підґрунтям, про що вчора, до речі, неодноразово, скажімо так, м’яко говорили європейські політики. Все є, немає політичної волі, немає бажання цього робити».

Власенко підкреслив, що в Україні діє презумпція невинуватості. Він наголосив, що відмова помилувати Тимошенко через наявність інших відкритих проти неї кримінальних справ свідчить про юридичну неграмотність деяких політиків.

«Розповіді про те, що є ще інші справи, про те, що є щось. Це говорять люди, які не розуміють базових речей юриспруденції. В Україні діє презумпція невинуватості, і скільки би справ десь не було – це не відіграє ніякої ролі. Особа вважається невинною до того моменту, поки вина не доведена вироком суду, який вступив у законну силу», - сказав Власенко.

За словами захисника, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська має усі можливості та права звернутися до Президента з проханням про помилування Тимошенко.

Водночас Власенко наголосив, що сама Тимошенко не звертатиметься до Януковича з проханням про помилування, оскільки вона не вчиняла злочинів.

«Юлія Володимирівна не буде писати ніяких заяв – вона людина, яка не скоювала злочинів. Вона заручник «сомалійських піратів». Вона не буде звертатися до Януковича ні з якими заявами», - сказав її захисник.

«Я підкреслюю ще раз: питання політичних в’язнів в Україні, питання порушення прав людини, воно, по-перше, не є внутрішнім питанням України, по-друге, це стовідсотково політичне питання, для вирішення якого існує мільйон можливостей, тільки для цього потрібна політична воля Віктора Януковича», - заявив Власенко.