REUTERS

Відповідний документ планують представити лідерам кран-членів ЄС у грудні цього року.

Про це пише 15min.lt з посиланням на одного з авторів ініціативи - голову парламентського комітету із закордонних справ соціал-демократа Бенедіктаса Юодка, передає Європейська правда.

Юодка заявив, що цей проект стане для України чимось на зразок "плану Маршалла" (економічної допомоги Європі від США після Другої світової війни. - Ред.).

Відео дня

"Це конкретний приклад нашої стратегічної допомоги Україні. Звичайно, я не можу сказати, чи підтримає його Європарламент, проте я маю намір представити цей проект на початку грудня на зустрічі голів комітетів закордонних справ національних парламентів країн-членів ЄС з главою зовнішньополітичного відомства ЄС Федерікою Могеріні", - зазначив Юодка.

Читайте такожПольща готова допомогти Україні у підвищенні боєздатності – сенаторДепутат визнав, що за результатами останнього саміту НАТО Україні не може бути надано військову допомогу в межах альянсу, проте країни мають право робити це самостійно. З огляду на це, міністерство оборони Литви зараз розглядає можливість надання такої допомоги Україні.

"Найближчим часом міністерство оборони Литви представить парламенту конкретний план допомоги. А депутати вирішать, ухвалювати його чи ні", - повідомив Юодка.

Проте у відомстві спростовують таку можливість, зазначаючи, що Литва готова надавати українцям лише гуманітарну допомогу.