Обставини скандального рішення розслідують / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив про початок роботи у напрямку розслідування обставин ухвалення скандального рішення Конституційного суду щодо скасування відповідальності за недостовірне декларування та повноваження НАЗК з перевірки е-декларацій.

Про це глава держави повідомив в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Читайте такожЗеленський уточнив, що означає перезавантаження Конституційного суду

Відео дня

Відповідаючи на запитання, чи на засіданні РНБО обговорювалось необхідність розслідування обставин ухвалення скандального рішення Конституційним судом та можливе втручання з боку країни-агресора та внутрішніх сил в ухвалення цього рішення, президент сказав: «Все, що я можу сказати, – обговорювалась ця необхідність (розслідування – УНІАН), і ми почали працювати в цьому напрямку».

КСУ проти антикорупційної реформи: що відбулося

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону № 4288, яким пропонується припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів».