Віце-прем‘єр-міністр України Олексій Резніков / фото УНІАН

Радники лідерів "нормандського формату" 11 вересня у Берліні обговорювали відвідування представниками СЦКК "сірої зони" біля населеного пункту Шуми, а не інспекцію позицій Збройних сил України.

Про це віце-прем‘єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков сказав в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Читайте такожЗа крок до зради. Що завадило ворогу потрапити на українські позиції

Відео дня

Перший міф, який я сьогодні хочу, щоб було зрозуміло, що він не відповідає дійсності - це міф про те, що мала бути інспекція на українських бойових позиціях. Це неправда, навіть про це не було мови, - наголосив Резніков.

При цьому, він нагадав, що РФ звинуватила українську сторону у нібито порушенні режиму припинення вогню, оскільки українські військові начебто копають траншеї у населеному пункті Шуми.

За докладом посла Чевіка, під час засідання Тристоронньої контактної групи, було зафіксовано, що такого порушення з 5 липня не відбувалося. Вони фіксували це завдяки безпілотним літальним апаратам, з космічних супутників, - сказав Резніков.

Крім того, віце-прем'єр додав, що траншея, про яку заявляла РФ, знаходиться у так званій "сірій зоні", і не знаходиться на бойових позиціях українських військ.

Далі йшло обговорення, і у якості виключення, доведення, що довіряти висновкам СММ ОБСЄ потрібно, було проговорено, з погодженням з пані Хайді Грау... що у якості виключення буде зроблено розслідування з можливістю на місці прийти у "сіру зону" і подивитися, чи там свіжо розкопана траншея чи вона вже стара, - наголосив Резніков.

Він підкреслив, що мова не йшла про відвідування бойових позицій ЗСУ.

Мова йшла про відвідування спільно в режимі СЦКК, - у тому форматі, якому воно є, у присутності представників ОБСЄ, відвідування цього міста в сірій зоні. Тому, ні про яку інспекцію бойовикам українських бойових позицій мова не йшла, - заявив Резніков.

За його словами, українська сторона погодилася на таке відвідування "сірої зони" в Шумах.

Що передувало

22 липня учасники ТКГ домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

5 вересня ватажок терористичної організації "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей про режим тиші. Пушилін вимагав від Збройних сил України закопати траншеї, вириті нібито після 22 липня, а потім попередив про "повне право" усунути "порушення" самостійно.

Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня не відбувся.

Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.

7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ВСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.

Згодом окупанти вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.

9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільну інспекції в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.

В Офісі президента України заявили, що домовленість у рамках ТКГ про спільну інспекції в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків і недопущення нових провокацій.

Також в Офісі президента повідомили, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит про дзеркальну інспекцію районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала порушення.

11 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков висловив очікування, що помічники очільників держав "нормандського формату" в Берліні обговорять скасування інспекції українських позицій на Донбасі.