Ілюстрація REUTERS

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що президент Білорусі Олександр Лукашенко буде «жорстко» придушувати протести.

Читайте такожУ Верховній Раді виступили із заявою через події у Білорусі

Так експерт прокоментував агентству УНІАН події у Білорусі, де напередодні на фоні президентських виборів відбулися стихійні акції протесту.

Відео дня

«Те, що відбувається в Білорусі, - з моєї точки зору, українська влада так чи інакше має зайняти нейтральну позицію. І, в принципі, політики також мали б менше з цього приводу робити різних заяв, враховуючи те, як і в який спосіб Білорусь реагувала на події, пов'язані з розв'язанням війни Росією проти України, починаючи з Донецька і Криму», - вважає Бала.

На його думку, Лукашенко буде «достатньо жорстко придушувати ці протести». «У нього є приклад України, я маю на увазі події 2013-2014 року. Я думаю, що він не хоче, щоб було щось таке схоже. Тому він так чи інакше, мені видається, буде до останнього триматися за владу», - прогнозує експерт.

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Ганну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.

9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську силовики стріляли у протестувальників гумовими кулями.

У Міністерстві внутрішніх справ країни заявили про затримання близько 3 тис. осіб на акціях протесту. За даними відомства, внаслідок сутичок постраждали понад 50 громадян, а також 39 співробітників міліції, деякі з них госпіталізовані.

Правозахисники заявляють, що одна людина загинула внаслідок наїзду автозака. У МВС Білорусі цю інформацію спростовують.