Володимир Литвин - скандальний екс-політик балотується у ректори КНУ / фото УНІАН

Колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин претендує на посаду ректора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Вибори відбудуться 17 березня.

Читайте такожЗ'їзд суддів обрав четвертого члена Вищої ради правосуддя за своєю квотою

Відео дня

Відповідно до листа Міністерства освіти та науки, на цю посаду претендують 6 осіб, серед яких і Литвин.

На голосування виноситимуться також кандидатури доктора психологічних наук, професора Сергія Болтівця; кандидата філософських наук, професора Володимира Бугрова ; доктора геологічних наук, професора Сергія Вижви; доктора економічних наук, професора Олександра Рожка; доктора соціологічних наук, доцента Ірини Чудовської.

Це вже не перша спроба Литвина зайняти крісло ректора КНУ. Попереднього разу колишній політик був змушений відмовитися від цієї ідеї через суспільний резонанс.

Володимир Литвин: що відомо

Володимир Литвин за часів Кучми очолював Адміністрацію президента з 1999 по 2002 роки, а потім – парламент з 2002 по 2006 роки. 

Литвин скандально відомий через звинувачення у причетності до справи Гонгадзе та «касетного скандалу», участі у ратифікації «Харківських угод» з Росією, прийнятті закону про мову Колісніченка-Ківалова, «диктаторських законів».

Декілька разів був об'єктом звинувачень у науковому та публіцистичному плагіаті. Входить до складу наукової ради «Українського історичного журналу».

Що відомо про справу Гонгадзе

  • Засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновком експертів, могло належати журналісту. Рештки черепа, які за заявою Генпрокуратури належать Гонгадзе, були знайдені у 2009 році в Київській області..
  • У січні 2013 року до довічного ув'язнення за вбивство журналіста був засуджений колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС, генерал Олексій Пукач.
  • 11 вересня 2020 року адвокат Тетяна Костіна заявила, що з матеріалів кримінального провадження щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе зникли слова Пукача про те, що до цієї справи причетні екс-президент України Леонід Кучма та екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин.
  • Замовники вбивства досі не встановлені.