Домашні печені пиріжки пишні, м'які та дуже апетитні.
Приготовлені в духовці пиріжки бувають із різною смачною начинкою: як солодкі, так і несолодкі. Відрізнятися також може й тісто.
Великим плюсом таких пиріжків є те, що, на відміну від смажених на сковорідці, вони є кориснішими. До того ж підкуповують спечені у духовці пиріжки ще й неймовірним ароматом.
Пиріжки з м’ясом і картоплею
Для тіста
- Борошно - 300 г
- Яйця - 1 шт.
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 0,5 ч.л.
- Рослинна олія - 60 мл
- Молоко - 150 мл
- Вода - 50 мл
- Сухі дріжджі - 1 ч.л.
Для начинки
- Фарш м'ясний - 300 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Рослинна олія - 1 ст.л.
- Сіль - за смаком
- Спеції сухі - за бажанням
Для змазування
- Яйця - 1 шт.
- Сметана - 1 ст.л.
Борошно просіяти, щоб збагатити киснем.
Розвести дріжджі у воді, додавши 1 чайну ложку цукру, перемішати. Залишити суміш на 20 хвилин – на поверхні повинна з'явитися дріжджова "шапочка".
Читайте такожЯк правильно засолити червону рибу: рецепти неймовірно смачної рибки
У глибокій посуді збити яйце з сіллю і цукром, додати тепле (не гаряче) молоко, олію, перемішати. Ввести дріжджі, які вже підійшли, перемішати до однорідності. Далі поступово підсіювати борошно, й замісити тісто. Вимішувати тісто рукою. Воно має вийти м'яке, однорідне й трохи липнутиме до рук. Сформувати з тіста кулю, помістити в миску й накрити серветкою, щоб не завітрилося. Покласти у тепле місце для підйому приблизно на 2 години.
Приготування начинки. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити з додаванням олії 2-3 хвилини. Додати фарш, посолити, всипати спеції за смаком. Обсмажувати при частому помішуванні до готовності фаршу. Картоплю відварити у підсоленій воді до готовності, потовкти на пюре. З'єднати фарш і картоплю, перемішати. Начинку охолодити.
Тісто викласти на стіл, присипаний борошном. Розділити на однакові шматочки. Кожен розкачати в коржик, на середину покласти начинку. Сформувати пиріжок бажаної форми, добре защипувати краю.
Викласти пиріжки на змащене маслом деко, прикривши рушником, залишити на 15 хвилин.
Перед відправленням у духовку змастити верх пиріжків збитим зі сметаною яйцем. Випікаємо пиріжки при 180°С впродовж 20-25 хвилин до рум'яності.
Пиріжки з абрикосами
Для тіста
- Борошно - 4 ст.
- Молоко 1,5% - 350 мл
- Сухі дріжджі - 1 ст.л.
- Рослинна олія - 3 ст.л.
- Яйця - 1 шт.
- Сіль - 1 ч.л.
- Цукор - 3 ст.л.
Для начинки
- Абрикоси - 1 кг
- Цукор - 150 г
Для змазування
- Яйця - 1 шт.
Яйце збити з цукром. Додати сіль і ще трохи збити. Влити тепле молоко.
Сухі дріжджі змішати з борошном.
З'єднати сухі та рідкі інгредієнти, перемішати. Олію влити в останню чергу.
Спершу ложкою, а потім руками замісити тісто. Вимішувати потрібно 10-15 хвилин, поки не перестане липнути до рук. Добре вимішене тісто накрити рушником і залишити його в теплому місці на 1 годину.
Тим часом вимити абрикоси та звільнити їх від кісточок.
Коли тісто добре піднялося, поділити його на невеликі колобочки.
Кожну заготовку розім’яти руками на коржик, покласти кілька абрикос і 1-2 чайну ложку цукру. Добре скріпити краї, класти пиріжки швом угору, щоб не витікала начинка.
Викласти пиріжки на пергамент для випічки, змащений рослинною олією.
Змастити пиріжки злегка збитим яйцем. Покласти їх у духовку приблизно на 15 хвилин при мінімальній температурі, щоб пиріжки добре піднялися.
Потім випікати при 180°С до золотистого кольору, приблизно 25 хвилин, однак час залежить від особливостей духовки. Готові пиріжки злегка скропити водою, накрити рушником і дати охолонути.
Пиріжки з капустою та яйцем
Для тіста
- Борошно - 3 ст.
- Вода - 1 ст.
- Сухі дріжджі - 2 ч.л.
- Сіль - 1 ч.л.
- Цукор - 2 ст.л.
- Рослинна олія - 2 ст.л.
Для начинки
- Капуста - 500 г
- Зелена цибуля - 1 г
- Яйця - 3 шт.
- Сіль - за смаком
- Рослинна олія - 2 ст.л.
У воді кімнатної температури розвести дріжджі, сіль, цукор, додати рослинну олію, перемішати. Невеликими порціями всипати борошно. Замісити тісто, яка не липнутиме до рук. Залишити його на 30 хвилин у теплому місці, щоб підійшло.
Капусту нашаткувати й обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії до готовності. Посолити. Додати до капусти дрібно порізану зелену цибулю.
Читайте такожРум’яні пиріжки з горохом: як приготувати ситну страву
Яйця зварити круто, почистити, дрібно нарізати. Додати до капусти, перемішати.
Невеликий шматочок тіста розкачати в кружечок. Викласти на тісто начинку. Сформувати пиріжок, покласти на деко, швом униз. Залишити в теплому місці на 30 хвилин, щоб підійшли.
Випікати у розігрітій до 180°С духовці впродовж 40 хвилин. За бажання за 10 хвилин до кінця приготування змастити пиріжки збитим жовтком.
Інші рецепти, які можуть зацікавити:
- Ніжно-повітряні сирники: як приготувати смаколик у духовці
- Пишний омлет: як приготувати поживну страву на сніданок
- Неповторний смак дитинства: рецепт неперевершеного печива "Горішки"
- Хрусткі та соковиті нагетси: як приготувати смачну закуску вдома
- Ніжно-розсипчасте печиво: як швидко приготувати смачні солодощі вдома