
Чізкейк – це, як зрозуміло з його назви, пиріг з вершкового сиру, джемом або фруктами за смаком. У наших краях цей десерт стрімко здобув популярність завдяки новомодним кав'ярням і кондитерським, однак на Заході його готують уже не один десяток років.
Що ж, тим цікавіше приготувати чізкейк удома. До того ж приготування не потребує екзотичних інгредієнтів й особливого кулінарного таланту – варто лише дотримуватися рецепту.
Чізкейк – класичний рецепт
Класичний чізкейк готують з вершковим сиром. Для приготування потрібні:
На корж
- масло вершкове - 5 столових ложок
- крекери - 200 г
- цукор – чверть склянки
- сіль – чверть чайної ложки
На начинку:
- вершковий сир (кімнатної температури) - 1 кг
- лимонна цедра - 1 чайна ложка
- лимонний сік - 1 столова ложка
- сіль – половина чайної ложки
- яйця великі - 4 штуки
- сметана - 1 стакан
- цукор - 1 склянка
Ретельно подрібнити печиво, додати розтоплене масло, цукор і сіль, перемішати.
Розігріти духовку до 180 градусів. Змастити маслом форму для пирога.
Викласти масу з печива на форму, рівномірно розподілити по поверхні форми.
Випікати 12-15 хвилин, знизити температуру до 150 градусів. Охолодити на решітці.
Можна ставати до приготування начинки, попередньо закип'ятити воду в чайнику. Збити міксером вершковий сир, потроху малими порціями додати цукор, лимонну цедру і сік, сіль. Вбити по одному яйцю і додати сметану, перемішати.
Загорнути форму з коржем у фольгу, влити начинку. Поставити деко з високими бортиками, налити в деко окріп таким чином, щоб вода доходила до половини висоти наповненої форми.
Випікати близько 1 години 45 хвилин до готовності. Вийняти форму з води, дати охолонути протягом 20 хвилин.
Акуратно від'єднати борти форми. Залишити при кімнатній температурі до повного охолодження. Залишити в холодильнику на 8-9 годин.

Чізкейк Нью-Йорк - рецепт
Ще один рецепт чізкейка, який вважається класичним. Це пов'язано з тим, що сирний сир вершковий винайшли в Америці.
Для приготування потрібно:
- пісочне печиво - 380 г
- вершкове масло – 100 г
- вершковий сир - 800 г
- цукрова пудра - 200 г
- вершки жирністю 30% - 200 мл
- яйце куряче – три штуки
- кукурудзяний крохмаль - 15 г
- ванільний цукор - 10 г
- половина лимона
- цедра лимона
- щіпка солі
Основа чізкейку готується з подрібненого печива і масла. Її слід 10 хвилин запікати в попередньо нагрітій сковороді при 200 градусах, а потім дати охолонути за кімнатної температури.
Начинка готується з сиру, цукрової пудри, ванільного цукру, крохмалю, солі і цедри лимона. Інгредієнти ретельно змішати, а потім вбити яйця, не перестаючи помішувати. Додати вершки і віджатий з половини лимона сік.
Викласти начинку на остиглу запечену основу і помістити в духовку. Випікати приблизно півтори години при температурі 150-180 градусів до готовності. Готовність чізкейка можна перевірити, трохи струсивши форму – начинка повинна злегка тремтіти.
Готовому пирогу дати охолонути за кімнатної температури, потім покласти в холодильник. Бажано дати пирогу настоятися хоча б одну ніч.
Існує безліч варіацій приготування цього десерту: шоколадний чізкейк, лимонний чізкейк, полуничний чізкейк, банановий, гарбузовий та інші. Начинку сирного пирога можна видозмінювати за своїм смаком, додаючи в нього фрукти, какао-порошок, молочний лікер або джем. Кулінари використовують додаткові заправки чізкейку, щоб прикрити тріщини на начинці, які можуть виникнути при запіканні.

Чізкейк з сиру – рецепт
Для приготування чізкейку в ідеалі потрібен м'який сир (Філадельфія або Маскарпоне, але можна використовувати звичайний жирний сир і навіть дитячі сирки з супермаркету.
Для приготування тіста потрібні:
- 50 г цукрової пудри
- 100 г вершкового масна
- 1 куряче яйце
- 170 г борошна
- сіль
Для приготування крему потрібні
- сир - 550 г
- цукор – 120 г
- вершки 35% - 100 г
- яєчні жовтки – 5 шт.
- яєчні білки – 4 шт.
- борошно – 30 г
Охолоджене масло натерти на тертці, додати в нього борошно і сіль, ретельно подрібнити. Додати яйце і цукрову пудру. Заважати до утворення м'якого тіста. Накрити масу харчовою плівкою і прибрати в холодильник мінімум на півгодини.
Просіяти сир або протерти його через сито. Якщо для приготування використовується готовий крем-сир, цей крок не буде потрібно.
Відокремити білки від жовтків. Додати в сир жовтки по одному, цукор і борошно. Ретельно перемішати або збити міксером. Влити в сир вершки.
В окремій ємності збити білки і змішати з сирною масою.
Включити духовку і розігріти до 170 градусів. Дістати тісто, розкачати завтовшки близько 4 мм. Рівномірно розподілити у формі.
Викласти і розрівняти крем. Помістити пиріг в духовку. Знадобиться приблизно півтори години запікання при температурі 120-170 градусів. За готовності дати чізкейку охолонути в духовці близько години.
За бажання пиріг можна посипати цукровою пудрою, або подати з джемом.

Сирний чізкейк без випічки – рецепт
Кулінари давно знайшли спосіб готувати чізкейк без випічки. Це займе не більше за півгодини.
Для коржа потрібно
- пісочне печиво – 250 г
- вершкове масло – 100 г
Для начинки знадобиться
- м'який некислий сир – 500 г
- цукор – 200 г
- молоко – 2 склянки
- желатин – 20 г
- ванільний цукор – половина чайної ложки
Подрібнити печиво до стану дрібної крихти, ретельно змішати його з розтопленим вершковим маслом. Викласти отриману масу на дно форми. Ретельно утрамбувати і прибрати в холодильник.
Можна братися за приготування сирної маси для пирога.
Викласти сир в глибоку ємність, додати цукор, залити склянкою молока. Покласти ванільний цукор. Ретельно перемішати або подрібнити блендером.
Засипати желатин в суху каструлю. Слід враховувати концентрацію желатину, вона вказана на упаковці.
Тонким струменем влити склянку холодного молока, помішуючи. Довести суміш до кипіння і відразу ж прибрати з вогню. При цьому весь желатин повинен розчинитися.
Дати желатину трохи охолонути і акуратно влити в сирну масу, ретельно перемішати. У сирну масу можна додати цедру лимона або апельсина, або 100 г лікеру за смаком.
Сирну масу вилити поверх піщаної основи. Поставити пиріг в холодильник на 4 години.
Чізкейк готовий, його слід подавати холодним.