Що приготувати на Щедрий вечір / фото ua.depositphotos.com

Щедрий вечір - це давнє українське свято, яке відзначається 13 січня за сучасним календарем. У давні часи до зміни календаря це було 31 грудня - останній день у році. Вечір напередодні Нового року називали щедрим, оскільки вже закінчувався піст і можна було готувати м'ясні та молочні страви. 

Народне свято 13 січня відоме як День Маланки. Головною стравою цього свята була щедра кутя, яку на відміну від звичайної заправляли вершковим маслом і молоком. Також на стіл ставили м'ясні страви, пиріжки з м'ясом і ковбаски. Наші предки вважали, що чим багатшим буде стіл в цей день, тим благополучніше буде рік. УНІАН розповість, що можна приготувати на Щедрий вечір в наші дні.

Щедра кутя на Щедрий вечір

Щедру кутю готують з додаванням вершкового масла або смальцю, а заправляється молоком, вершками або сметаною.

Відео дня

Інгредієнти:

  • пшениця - 350 г;
  • мак - 200 г;
  • волоські горіхи - 100 г;
  • сухофрукти - 100 г;
  • мед - 100 г;
  • коньяк (за бажанням) - 1 ст. л.;
  • вершкове масло - 3 ст. л.

Пшеницю замочити на 5-8 годин і відварити до готовності. Залежно від сорту пшениця вариться 20-50 хвилин - час варіння вказано на упаковці. Співвідношення крупи і води при варінні має бути 1:2,5.

Мак залити окропом і перетерти в ступці, щоб виділилося біле "молоко". Горіхи і сухофрукти дрібно нарізати. Змішати варену пшеницю з горіхами і сухофруктами.

Мед розчинити в теплому узварі або молоці. Кількість меду підбирайте за смаком. Залити пшеницю медовою рідиною. В самому кінці приготування заправити кутю вершковим медом і, за бажанням, коньяком.

Верещака зі свинячих ребер

Верещака - це м'ясо, тушковане в буряковому квасі. Замість свинячих ребер можна взяти будь-яке інше м'ясо на кістці.

Інгредієнти:

  • свинячі ребра - 400 г;
  • білий хліб - 200 г;
  • цибуля - 2 шт.;
  • перець духмяний горошком - 5 шт.;
  • перець чорний горошком - 5 шт.;
  • буряк - 500 г;
  • вода - 1 л.

Спочатку потрібно приготувати буряковий квас. Для цього буряк потрібно почистити, помити і дрібно нарізати. Залити буряк холодною водою і поставити в тепле місце на 4-5 днів для бродіння.

На сковороді обсмажити сало по 8-10 хвилин. Свинячі ребра посолити і поперчити, обсмажити на жирі від сала до золотистого кольору. Викласти ребра в форму для запікання, залити 500 мл бурякового квасу і запікати в духовці 30 хвилин при 180°. 

Хліб дрібно нарізати і злегка обсмажити в сковороді, де готувалося м'ясо. Додати хліб і дрібно нарізану цибулю в духовку до свинячих ребер, запікати все разом ще 15 хвилин. Подавати верещаку з рубаною зеленню.

Домашня ковбаса рецепт / фото ua.depositphotos.com

Домашня ковбаса

На свято бажано приготувати ковбасу заздалегідь і поставити в холодильник, а посмажити прямо перед подачею на стіл. Так ковбаса буде смачнішою.

Інгредієнти:

  • свинина - 2 кг;
  • сало - 500 г;
  • часник - 1 головка;
  • свинячі кишки;
  • сіль, чорний мелений перець, спеції за смаком.

Свинячі кишки ретельно промити в теплій воді, потім вивернути навиворіт і ще раз промити. Бажано зняти з кишок слиз за допомогою ножа. З м'яса видалити кістки і хрящі. З сала зняти шкірку.

100 г сала відкласти для смаження. Решту сала разом з м'ясом дрібно нарізати або перекрутити в м'ясорубці - як вам більше подобається. Якщо м'ясо жирне, то сала потрібно менше. Приправити і посолити фарш, додати подрібнений часник.

Підготовлені кишки начинити фаршем за допомогою спеціальної насадки для м'ясорубки. Не потрібно начиняти кишку занадто щільно, інакше вона лопне при смаженні. Край кишки перев'язати ниткою.

Сирі ковбаски поставити в холодильник. Перед подачею обсмажити на сковороді 100 г сала, а потім ковбаски по 15 хвилин з кожного боку. Також ковбаски можна запекти в духовці.

Кров'янка з гречкою

Кров'янку прийнято готувати на Щедрий вечір на Поділлі. Щоб вона була ароматною, страву краще посмажити відразу перед подачею на стіл.

Інгредієнт:

  • гречка - 200 г;
  • кров - 1 л;
  • сало - 350 г;
  • м'ясо - 100 г;
  • цибуля - 3 шт.;
  • молоко - 200 г;
  • лавровий лист - 1 шт.;
  • запашний перець горошком - 2 шт.;
  • кишки тонкі очищені - 3 шт.;
  • сіль, перець, спеції за смаком.

Гречку відварити до готовності (20 хвилин). Також відварити до готовності сало (30-40 хвилин) з запашним перцем і лавровим листом. Цибулю дрібно нарізати і посмажити. Змішати всі інгредієнти і замісити фарш. Начинити кишки і опустити кров'янку на 10 хвилин в киплячу воду. Під час варіння проколоти ковбасу зубочисткою в декількох місцях.

Після цього кров'янку смажать на сковороді або запікають при 250°. Готується кров'янка 30-40 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: