Ілюстрація / REUTERS

Квітневі випробування парашутної системи пілотованого корабля Crew Dragon пройшли "незадовільно" - парашути не спрацювали як треба, і капсула була пошкоджена при посадці.

Про це повідомив керівник пілотованих програм NASA Білл Герстенмаєр, передає N+1. За інформацією видання Ars Technica, Герстенмаєр заявив про невдалі випробування, виступаючи на слуханнях парламентського підкомітету з космосу.

Космічний корабель Crew Dragon - один із двох пілотованих кораблів, які створюють приватні компанії в рамках програми NASA Commercial Crew Program. Початок їх польотів покладе кінець багаторічній монополії російських "Союзів" на доставку екіпажів на МКС. Crew Dragon, створений компанією SpaceX на базі успішно літаючого вантажного корабля, вміщує в себе від 4 до 7 осіб і може провести в зістикованому з МКС стані до 200 днів.

Відео дня

Перший запуск Crew Dragon в космос відбувся 2 березня, в рамках місії DM-1 він успішно злітав до МКС без екіпажу, здійснив стиковку в повністю автоматичному режимі та повернувся на Землю. Проте 20 квітня ця ж капсула вибухнула під час вогневих випробувань двигунів системи аварійного порятунку. Причини аварії поки не названі, нічого не відомо й про те, як це вплине на терміни першого пілотованого польоту, який раніше планувався на період після 25 липня.

Читайте такожNASA повідомляє про успішний запуск вантажного космічного корабля Dragon (відео)

Тепер стало відомо про ще одну аварію. За словами Герстемаєра, випробування проходили на сухому озері Деламар в штаті Невада в минулому місяці. Капсула скидалася з висоти, після чого в справу вводилася парашутна система. В ході одного з тестів перевірялася здатність системи забезпечити безпечну посадку в разі виходу з ладу одного з чотирьох парашутів.

Один з парашутів був навмисно зіпсований, три інших повинні були забезпечити безпечну посадку, але цього не сталося. "Ми не отримали той результат, на який розраховували... три парашути не спрацювали як повинні були", - сказав Герстенмаєр.

Він додав, що тестова капсула була пошкоджена при ударі об землю.

За словами Герстенмаєра, поки не ясно, з чим пов'язана аварія: з порушенням процедури відділення капсули при скиданні з конструкцією парашутів, або з якимись іншими причинами. Зараз, сказав він, фахівці NASA і SpaceX займаються розслідуванням причин аварії.