Стали відомі подробиці про нову Windows / Ілюстрація REUTERS

Компанія Microsoft провела веб-конференцію Microsoft 365 Developer Day, в рамках якої оголосила про випуск свого першого емулятора Windows 10X. Це операційна система призначена для пристроїв з двома екранами.

Читайте такожSamsung представила флагманський мобільний чіп з вбудованим 5G-модемом (відео)

Як повідомляє ITC, емулятор дозволить розробникам адаптувати свої програми для нової системи.

Відео дня

Сам емулятор і образ Windows 10X доступні в Microsoft Store. Щоб встановити їх, потрібно бути учасником програми Windows Insider і знати Visual Studio. Анонс пов'язаний з тим, що Microsoft впроваджує в Windows 10X контейнерну технологію, щоб дозволити класичним програмам win32 працювати разом з UWP - і PWA-додатками.

Технологія дозволяє запускати кожен додаток в Windows 10X (крім Edge та Office) у власному "контейнері", який не порушує роботу всієї системи. Microsoft сподівається, що більшість додатків на двоекранних пристроях зможуть працювати «з коробки».

У компанії також обіцяють, що Windows 10X буде оновлюватися менше ніж за 90 секунд. Це пов'язано з тим, що контейнерна технологія дозволила Microsoft відокремити систему Windows 10X, драйвери і файли з додатками.

Подібно Android і Chrome OS, Windows 10X буде встановлювати оновлення автономний розділ і переключатися на нього після завершення процесу установки.

У жовтні минулого року Microsoft представила два оригінальних гаджети з двома екранами — компактний Surface Duo, який форм-фактором ближче до смартфонів, і більший Surface Neo, що підпадає під категорію планшетів.

Раніше повідомлялося, що у новому оновленні Windows 10 стандартні програми Paint і WordPad стануть необов'язковими і їх можна буде видалити з комп'ютера.