wikimedia.org

Причина - порушення вакуумної оболонки навколо датчиків головного наукового інструменту апарату, повідомляє ТАСС з посиланням на NASA.

Запуск Insight, призначеного для вивчення геологічної структури Марсу, був запланований на 6 березня 2016 року. Для цього обрана база ВПС США Ванденберг (штат Каліфорнія). Основний прилад - сейсмометр (Seismic Experiment for Interior Structure - SEIS), розроблений фахівцями Національного центру космічних досліджень Франції (CNES).

Читайте такожГеофізики засумнівалися в наявності потоків рідкої води на Марсі

Відео дня

"Після ретельного вивчення ситуації співробітники NASA вирішили відкласти запуск Insight в березні 2016 року", - повідомило космічне відомство США. "Це рішення прийнято зважаючи на безуспішні спроби ліквідувати приплив повітря на ключовий компонент дослідного вантажу", - уточнили в NASA. Сейсмометр досі знаходиться у Франції, всупереч техніці безпеки повітря досі "просочується в вакуумну оболонку з сенсорними" датчиками приладу.

Читайте такожВчені вважають, що буріння грунту Марсу допоможе дослідити клімат Землі

17 грудня космічний апарат виробництва корпорації Lockheed Martin був доставлений з наукової лабораторії в штаті Колорадо на базу Ванденберг у Каліфорнії. На січень 2016 року була заплановане транспортування сейсмометра з Франції до США.

NASA розраховувало запустити апарат 30 березня майбутнього року і здійснити його спуск на поверхню Марса 28 вересня того ж року. Термін досліджень Червоної планети був обмежений 728 днями.

Читайте такожAirbus побудує зонд для вивчення супутників Юпітера (відео)

Тепер цей графік доведеться істотно коригувати. Часове "вікно" для запусків на Марс відкривається раз на кожні два роки.