У NASA продовжили використання Ingenuity \ фото NASA

Фахівці NASA прийняли рішення продовжити місію марсіанського вертольота Ingenuity, доставленого на Марс в лютому разом з марсоходом Perseverance.

Ingenuity здійснив перший політ у квітні 2021 року. Планувалося, що місія безпілотника завершиться після п'яти випробувальних польотів, але успішні тести Ingenuity викликали перегляд планів. Зокрема, його вирішили використовувати до кінця серпня для допомоги марсоходу Perseverance в пошуку цілей для дослідження і виборі оптимальних маршрутів. Поки що Ingenuity добре справляється з цим завданням, саме тому в NASA вирішили продовжити на невизначений термін використання вертольота.

Читайте такожМарсохід Perseverance записавши звук марсіанського вертольота IngenuityДо теперішнього часу Ingenuity здійснив 13 польотів загальною тривалістю близько 25 хвилин. З них не за планом пройшов тільки шостий політ апарату. Тоді через збій системи навігації Ingenuity почав розгойдуватися в польоті і здійснив посадку в декількох метрах від заданої точки. Цей інцидент не завадив продовжити програму польотів вертольота. Всього Ingenuity подолав вже понад 2,8 км, а максимальна висота його польоту склала 12 м, передає vokrugsveta.

Відео дня

Місія Perseverance на Марсі

Марсохід Perseverance знаходиться в районі кратера Езеро, названого на честь села в Боснії і Герцеговині.

Наукова програма Perseverance включає дослідження, які повинні допомогти оцінити умови на Марсі та знайти можливі сліди марсіанських мікроорганізмів. Марсохід вже приступив до збору зразків порід, які в майбутньому планується доставити на Землю в рамках нових місій на Марс.