Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент / фото УНІАН

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент (Павло Кущ) не знає, чи зможе Кримська єпархія ліквідованої УПЦ КП перетворитися на єпархію Православної церкви України (ПЦУ).

Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції в Херсоні.

«Я після участі в Об'єднавчому соборі приїхав з Києва до Херсона. Щодо Криму, то, зізнаюся, я не знаю, куди повернуся і що мене там чекає. Особливо, зважаючи на те, що, як мені відомо, недоброзичливо налаштовані до нас кримські блогери вже закликають відібрати у єпархії, що належала УПЦ КП, будівлю храму в Сімферополі на підставі того, що за часів СРСР вона нібито належала союзному міністерству оборони», - сказав священнослужитель .

Відео дня

Читайте такожУ Чернівецькій області перша церковна громада вирішила перейти від РПЦ до Православної церкви України

Він сказав, що поки що не знає, чи зможе ПЦУ діяти в окупованому Криму, чи можна буде там створити єпархію цієї церкви.

Климент додав, що ситуація ускладнюється ще й тим, що Кримська єпархія, яка належала УПЦ КП, не зареєстрована за російськими нормами.

«Я пояснюю і кримській владі, і росіянам, що ми маємо право діяти на підставі міжнародних конвенцій», - зазначив архієпископ.

За його словами, якщо окупаційна влада Криму створить умови, в яких існування на півострові приходу української церкви стане неможливим, виникнуть проблеми з майном єпархії.

Читайте такожВселенський патріарх Варфоломій зберіг єпархії за митрополитами колишньої УПЦ МП Симеоном та Олександром (документ)

«За російським нормам я дозвіл на вивезення кожної ікони повинен отримувати в Ростові. Але навіть якщо допустити, що я зможу це зробити, українське законодавство не передбачає можливості вивезення майна на материкову частину країни», - підкреслив архієпископ.

Він розповів, що під час Об'єднавчого собору розмовляв про майбутнє Кримської єпархії з президентом України Петром Порошенком.

«Глава держави пообіцяв, що візьме на себе вирішення цього питання», - підсумував архієпископ Климент.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної Помісної православної церкви в Україні. 6 січня о Стамбулі він отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Довідка УНІАН. На даний момент в окупованому Криму залишилося 9 приміщень, де відбувалися богослужіння УПЦ КП, з яких - два храми в Сімферополі, один - в Євпаторії. Решта - пристосовані приміщення.