Україна звернулася до Фріша з закликом відвідати заручників \ facebook.com/iryna.gerashchenko

Українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську закликає координатора Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ посла Тоні Фріша відвідати українських заручників на окупованому Донбасі.

Читайте такожУкраїна у Мінську запропонувала РФ два формати звільнення заручників і політв'язнів - Геращенко

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко у соціальній мережі Facebook.

Відео дня

"Ми звернулися до посла Тоні Фріша із закликом негайно відвідати заручників на окупованих територіях і докласти всіх зусиль, аби налагодити систематичну передачу листів і можливість телефонувати рідним. Сподіваюся, незабаром такий візит до Луганська відбудеться", - зазначила Геращенко.

Також, за її словами, українська сторона звернулася і до спеціального представника ОБСЄ посла Мартіна Сайдіка з проханням "сприяти передачі листів рідних українським заручникам, і він пообіцяв це зробити".

"Українські заручники в ОРДЛО не мають права на телефонний дзвінок. Востаннє Міжнародний комітет Червоного Хреста передавав листи в’язням в вересні минулого року, й за весь цей час тільки раз передали передачу. (Представники – УНІАН) МКЧХ жодного разу не мали можливості спілкування з утримуваними. Й ми очікуємо від МКЧХ більш активної позиції щодо листів і передач", - додала Геращенко.

"Ми висловили протест на гуманітарній підгрупі і на ТКГ, що Росія і її маріонетки блокують навіть право на дзвінок і лист, а ОБСЄ і МКЧХ публічно не спромоглися навіть на глибоке занепокоєння з цього приводу", - заявила Геращенко.

"Звернули увагу ОБСЄ, що вже три роки невиконана обіцянка бойовиків - звільнити підлітків з Ясинуватої. Ми очікуємо від координаторів більш чіткої позиції щодо вимог виконувати домовленості, так важко досягнуті в групі. Дітей обіцяли звільнити ще наприкінці 2016 року", - нагадала вона.

"РФ і їх маріонетки з ОРДЛО продовжують тактику приховування інформації про утримуваних й роками не дають відповіді на наші запити. Тому, як немає ніякої реакції щодо долі розшукуваних нами людей, ми закликали посла Фріша долучитися до встановлення долі більше ніж 70 українців, утримання яких в тюрмах нам навмисне не підтверджують (хоч українська сторона має інформацію і докази їх незаконного арешту). Й в нас є підстави турбуватися, що кількох українців з цього списку бойовики могли закатувати", - наголосила вона.

Також, за її словами, українська сторона закликала негайно активізувати пошук зниклих безвісти (в цьому списку - сотні осіб) і створити відповідний механізм за участю РФ і МКЧХ.

"Ще раз підтвердили, що українська сторона готова негайно розпочати реконструкцію мосту в Станиці Луганській за участю МКЧХ. Цей процес блокують РФ і їх маріонетки", - заявила Геращенко.