Затримані перебувають у міграційній службі / фото yvision.kz

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що затримані у Казахстані двоє українських правозахисників Людмила Волошина та Валерій Явтушенко, які приїхали у цю країну з Міжнародною моніторинговою місією від Італійської федерації з прав людини, наразі перебувають у міграційній службі.

Про це у коментарі УНІАН повідомив заступник директора департаменту – начальник управління консульського забезпечення Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

Читайте такожУ Казахстані викрали українську правозахисницю

Відео дня

"Затримані громадяни України перебувають у міграційній службі, вживаються заходи консульського захисту", - зазначив Кирилич.

Раніше правозахисна організація "Центр громадянських свобод" повідомила, що у Казахстані затримали двох українських правозахисників.

"14 лютого близько 17:15 за місцевим часом в Астані було затримано українку, правозахисницю Людмилу Волошину, яка перебуває в Казахстані з Міжнародною моніторинговою місією від Італійської федерації з прав людини", - йдеться в повідомленні.

За інформацією правозахисників, до номеру готелю, в якому проживала Волошина, увірвалися невідомі, які представилися працівниками міграційної поліції, але своїх документів їй не показали.

"З високою ймовірністю її затримано працівниками Комітету національної безпеки Казахстану. Людмила встигла здійснити телефонний дзвінок, який був грубо перерваний", - повідомили в організації й додали, що Волошина не виходить на зв’язок.

Правозахисники пов'язують затримання Волошиної зі справою казахського судді Маліка Кенжалієва, який розповів їй про те, що його звільнили та чинять тиск через вирок, який був незручним для влади Казахстану.

Крім того, в організації зазначили, що трохи пізніше дорогою до українського консульства в Астані поліцейські затримали другого спостерігача правозахисної місії Італійської федерації з прав людини Явтушенка разом із його адвокатом Толегеном Шаіковим.