Православні готуються відзначати Трійцю / УНІАН

Українські православні готуються зустрічати одне з головних християнських свят - День Святої Трійці. Свято присвячене зішестю Святого Духа на послідовників Христа. Цей день також вважається днем народження Святої Вселенської соборної апостольської Церкви.

УНІАН з'ясував, коли відзначається Трійця у 2019 році.

Трійця – історія і традиції

Читайте також40 святих: традиції, прикмети і заборони на день сорока святих

День Святої Трійці називають також П'ятидесятницею. Згідно Нового Заповіту, Святий Дух зійшов на апостолів на п'ятдесятий день після воскресіння Христового. З Зішестя Святого Духа бере початок історія Християнської Церкви.

Готуючись до свого вознесіння Христос попередив своїх апостолів про зішестя на них Святого Духа. На старозавітну П'ятидесятницю, яка відзначалася юдеями ще до народження Христа, як день прийняття Синайського законодавства, послідовники Сина Божого зібралися в Єрусалимі.

В П'ятидесятницю над апостолами здійснилося хрещення «святим Духом та вогнем» / fr.wikipedia.org

В П'ятидесятницю над апостолами здійснилося хрещення «святим Духом та вогнем» – на них з неба зійшли язики полум'я, які не палили, але дарували нову духовну силу. Крім духовної благодаті, апостоли також здобули в один момент знання багатьох іноземних мов, щоб проповідувати Євангеліє серед різних народів.

Тоді ж апостол Петро виголосив перед жителями Єрусалима свою першу проповідь, після якої багато з них увірували. З цього дива почалося існування Християнської Церкви.

На Святу Трійцю православні храми і будинки віруючих заведено прикрашати зеленню і квітами. У церквах відбувається святкова літургія та вечірня.

Наші пращури намагалися влаштовувати на Трійцю галасливі гуляння. Сьогодні православні намагаються використовувати вихідний на Трійцю, щоб провести час з сім'єю та родичами.

Коли Трійця ву 2019 році

День Трійці відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. В цьому році православна Пасха припадає на 28 квітня.

Таким чином, дата Святої Трійці 2019 в Україні припадає на 16 червня, неділю. Цей день є в Україні офіційним вихідним днем.

Нагадаємо, на Великдень і День праці українці будуть відпочивати п'ять днів поспіль – з 27 квітня по 1 травня.