Василь Сорока отримав поранення під час захоплення Росією українських кораблів / фото Olena Syvak/Facebook

У прооперованого українського військовополоненого моряка Василя Сороки спав набряк руки.

Про це адвокат українця Сергій Бадамшин повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«1 квітня відбулися слідчі дії з військовополоненим моряком Василем Сорокою. По ходу слідчої дії нами заявлено відповідні клопотання і заяви», - зазначив він.

Відео дня

«Головна новина на сьогодні - Василь йде на поправку. Набряк руки нарешті спав. Рани зажили, сьогодні, після слідчих дій, мали зняти шви. Але ще тривалий час доведеться ходити з гіпсом. Тому про відновлення функцій поки говорити передчасно, але дуже на це сподіваємося», - додав адвокат.

Бадамшин також повідомив, що цензура СІЗО «Лефортово» нарешті пропустила українцеві листи від близьких.

Читайте такожУ Росії чотирьом військовополоненим морякам провели психіатричну експертизу - адвокат

Як повідомляв УНІАН, 19 березня Сергій Бадамшин заявив, що українському моряку Василю Сороці, який дістав поранення в руку під час захоплення українських кораблів у районі Керченської протоки, зробили операцію.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив терміни арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.

З 7 по 21 березня російське слідство призначило психіатричну експертизу щодо всіх 24 військовополонених українських моряків.

22 березня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової у зв'язку з призначенням російським слідством психіатричної експертизи військовополоненим українським морякам.

Денісова нагадала, що затримані моряки є військовополоненими, тому вони захищені III Женевською конвенцією, яка забороняє проведення таких експертиз.