В кінці листопада 2018 року Росія захопили в полон 24 українських військовослужбовців / Фото УНІАН

Російське слідство призначило психіатричні експертизи всім 24 військовополоненим українським морякам.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив на сторінці в Facebook.

«21 березня відбулися слідчі дії щодо військовополоненого українського моряка Михайла Власюка. Слідство ознайомило Михайла і його адвоката Ісляма Веліляєва з постановою про призначення комісійної комплексної амбулаторної психолого-психіатричної судової експертизи», - написав він.

Відео дня

За даними Полозова, захист також заявив клопотання про присутність адвоката при проведенні даної експертизи щодо Власюка.

«Слідством не було надано захисту жодних відомостей про об'єктивні обставини, передбачені статтею 196 КПК РФ, що є підставою для обов'язкового призначення судової експертизи», - зазначив Полозов.

Читайте такожПосольство США закликає Росію негайно звільнити українських моряків, а не проводити психіатричні експертизи

Таким чином, психіатрична експертиза призначена щодо всіх 24 військовополонених українських моряків.

Полозов зазначив, що проведення експертиз має розпочатися наступного тижня в ФГБУ «Національний медичний дослідний центр психіатрії і наркології імені В. П. Сербського» МОЗ Росії.

Він також додав, що позиція адвокатів щодо даних експертиз залишається попередньою - їх проведення щодо військовополонених українських моряків є незаконним, порушує норми міжнародного гуманітарного права, зокрема й III Женевської конвенції 1949 року, що і є поводженням, яке принижує гідність і честь військовополонених.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.